FEBIOFEST UVEDIE 10 PREMIÉR SLOVENSKÝCH FILMOV

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Film

BRATISLAVA 8. marca 2016 (WBN/PR) – Premiéry noviniek domácej kinematografie, exkluzívne predpremiéry čerstvých oscarových filmov, prvé slovenské uvedenia snímok ocenených na prestížnych svetových festivaloch, unikátne premietania archívnych diel aj stretnutia s európskymi osobnosťami filmu čakajú na návštevníkov 23. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. V hlavnom meste potrvá od 17. do 23. marca 2016 a výber z neho poputuje od 31. marca do 16. apríla 2016 do Trenčína, Košíc, Banskej Bystrice, Kežmarku, Prešova, Martina, Prievidze, Trnavy a Levíc.

Febiofest 2016 slávnostne otvorí premiéra česko-slovensko-poľskej snímky Ja, Olga Hepnarová z dielne režisérskeho dua Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Príbeh mladej ženy, ktorá v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy zabila osem ľudí, otváral na prestížnom festivale Berlinale sekciu Panoráma. Existenciálna dráma o mladej vrahyni, ktorá svoj čin považovala za akt pomsty režimu, ponúka portrét poslednej ženy popravenej v komunistickom Československu.

Počas otváracieho ceremoniálu 17. marca 2016 sa uskutoční udeľovanie Výročných cien Asociácie slovenských filmových klubov, hlavného organizátora podujatia.

V 10 programových sekciách uvedie 7-dňový festivalový maratón v Bratislave 147 dlhometrážnych, stredometrážnych a krátkych titulov, spolu na 162 premietaniach v 5 kinách – a spolu v 8 kinosálach.

Celkovo tohtoročný Febiofest spolu s regiónmi uvedie 238 projekcií v 10 mestách a 14 kinách po Slovensku.

Febiofest privíta viacerých slovenských i zahraničných hostí vrátane členov medzinárodnej poroty súťaže krátkych filmov V strede Európy a svoje diela divákom osobne predstavia tvorcovia z Gruzínska, zo Španielska, z Veľkej Británie, Rakúska, Poľska, Česka a zo Slovenska.

10 premiér v Slovenskej filmovej krajine

Aj tento rok bude dramaturgia festivalu sústredená na prezentáciu najnovších diel zo slovenskej hranej, dokumentárnej a animovanej tvorby. Sekcia Slovenská filmová krajina predstaví až 10 premiérových filmov. Nebude chýbať 5. október, debut medzinárodne uznávaného fotografa a kameramana Martina Kollára, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Rotterdame. Poetický, vizuálne jedinečný film je inšpirovaný životným osudom režisérovho brata, čakajúceho na životne dôležitú operáciu. Z dokumentárnych filmov festival prinesie napríklad spoločný film Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu Para nad riekou, ktorý je portrétom muzikantov okolo fenomenálneho džezmena Laca Decziho. Na festivalovom plátne sa predstavia aj nové diely z televízneho cyklu Prvá, ktoré zachytávajú osudy mimoriadnych žien slovenských dejín, tentoraz o superžene obdobia socializmu Ľudmile Pajdušákovej a o prekladateľke, ktorá sa stratila v normalizácii, Zore Jesenskej. Festivaloví diváci uvidia v premiére aj dokumenty slovenských tvorcov Okhwan na ceste za slobodou Mareka Mackoviča, Zem, ktorá hľadá svoje nebo Erika Prausa, a medzinárodné koprodukcie so slovenskou účasťou: Kupónová privatizácia Martina Kohouta, Červený pavúk Marcina Koszałku, Cesta hore Davida Čálka a Ja, Olga Hepnarová Tomáša Weinreba a Petra Kazdu.

V strede Európy súťaží aj oscarový nominant

Kľúčovou programovou sekciou zostáva súťaž krátkych filmov s novým názvom V strede Európy. Stretne sa v nej dvadsiatka krátkych hraných, dokumentárnych, animovaných aj experimentálnych filmov z krajín V4 a z Rakúska. MFFK Febiofest ako jediný festival na Slovensku oceňuje víťaza finančnou prémiou 3 000 eur. O cene rozhodne medzinárodná porota v zložení: medzinárodne oceňovaný slovenský režisér animovaných filmov Andrej Kolenčík, poľská sales agentka Katarzyna Siniarská a kurátorka Vienna Independent Shorts Ann-Katrin Dorner. Jeden z filmov si odnesie Cenu divákov. Domácu kinematografiu bude vo festivalovej súťaži reprezentovať 5 krátkych snímok. Medzi nimi aj krátky film Miry Fornay Záhradníci, ktorý bol uvedený na prestížnom festivale v Rotterdame. V súťažnej kolekcii dominuje aj jeden z najúspešnejších slovenských filmov minulého roka – snímka Chronos režiséra Martina Kazimíra, ktorý za ňu získal prvú cenu na medzinárodnom festivale sci-fi filmov v New Yorku. O cenu sa bude zo susednej českej kinematografie uchádzať film Ondřeja Hudečka Furiant, ktorý si z prestížneho festivalu v Sundance odniesol cenu za najlepšiu réžiu. A v súťažnom ringu si diváci budú môcť pozrieť aj rakúsky krátky film Všetko bude v poriadku, za ktorý jeho režisér Patrick Vollrath získal ocenenie v Cannes a nomináciu na Oscara.

Bohatá ponuka svetových noviniek

Najnovšie hrané aj dokumentárne filmy z celého sveta, ktoré stojí za to si všimnúť, sa divákom predstavia v sekcii Klubový film dnes. Medzi nimi aj čerstvý držiteľ Oscara za najlepší film – Spotlight režiséra Thomasa McCarthyho či oscarový nominant, animovaný film režiséra a scenáristu Charlieho Kaufmanna Anomalisa. S cenou za najlepší mužský herecký výkon z festivalu Cannes, ale aj z nedávneho udeľovania francúzskych Oscarov – cien Cézar sa festivalovým návštevníkom predstaví film Zákon trhu a aj troma národnými švédskymi filmovými cenami ovenčený film Tu a potom. Netradičný hudobný pohľad na arabskú jar prinesie Yallah! Underground česko-nemeckého režiséra a producenta Farida Eslama, na Ukrajinu sústredený pohľad českého tvorcu Filipa Remundu Český žurnál: Blízký daleký východ, v kolekcii unikátnych dokumentov nebude chýbať ani španielsko-francúzsky Vpred smrteľne pomaly, ktorý získal na festivale v Jihlave ocenenie ako najlepší svetový dokumentárny film. V sekcii sa predstaví aj jeden z historicky najdrahších maďarských filmov Domáca garda, ktorý reflektuje narastajúci rasizmus a xenofóbiu v krajine. Zo susedného Česka si festivaloví diváci budú môcť v premiére pozrieť čerstvého držiteľa diváckej ceny z Berlinale – film českého režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami aj jeho dokument o barokovom skladateľovi Josefovi Myslivečkovi Zpověď zapomenutého. Na plátno sa dostane aj Český žurnál: Matrix AB, situačný portrét jedného z najvplyvnejších českých mužov Andreja Babiša z dielne Víta Klusáka, najlepší film FAMUFEST-u David Jana Těšitela, ako aj nový dokument Dana Přibáňa z cesty od Austrálie až do Ázie Trabantom do posledného dychu, ktorého premiéra bude sprevádzaná špeciálnym stretnutím slovenských a českých fanúšikov trabantov aj s ich automobilmi.

Novinky ASFK v predpremiére

Novinky ASFK predstavia na festivale v exkluzívnej predpremiére filmy, ktoré sa k slovenským divákom dostávajú krátko po uvedeniach na prestížnych zahraničných festivaloch a diváci sa s nimi budú môcť stretnúť v tejto sezóne vo filmových kluboch po celom Slovensku. Vo výbere sa ocitli aj dva filmy čerstvo ocenené národnými francúzskymi cenami Cézar: film Marguerite s Catherine Frotovou, ocenenou za najlepší ženský herecký výkon, a turecká snímka Mustang, ktorá zvíťazila až v štyroch kategóriách a bola aj medzi nominovanými na Oscara. Novinky ASFK uvedú aj ďalšieho nominanta na zlatú sošku, drámu Boj z dielne jedného z najzaujímavejších autorov dánskeho filmu Tobiasa Lindholma, ktorá si hneď po svetovej premiére na slávnom festivale v Benátkach vyslúžila mimoriadne ovácie. Nebude chýbať ani najnovšie dielo najrešpektovanejšieho thajského nezávislého režiséra Apichatponga Weerasethakula – mysteriózna Láska z Khon Kaen, ktorá zaujala už počas svetovej premiéry v Cannes a dostala sa aj do oficiálneho výberu festivalu v Toronte.

Osobnosti klubového filmu

Hosťami festivalu budú špičková európska dokumentaristka, česká režisérka Helena Třeštíková, jeden z najvýraznejších európskych filmárov súčasnosti, vyše 80-ročný gruzínsko-francúzsky režisér Otar Iosseliani a jeden z najnekompromisnejších mladých filmárov 21. storočia, Španiel Albert Serra. Nielenže sa diváci budú môcť zoznámiť s ich najnovšími filmami, ale na pôde VŠMU aj navštíviť ich masterclassy. Trio doplní český kultový režisér Petr Zelenka, ktorý na festivale osobne predstaví svoju tvorbu v kompletnej retrospektíve.

Pocty domácim tvorcom

Febiofest tento rok vzdá v sekcii Slovenská filmová krajina Poctu bardovi slovenskej a československej kinematografie Dušanovi Trančíkovi a jednému z najoriginálnejších mladých talentov, režisérovi Aramisova, ktorý náhle skonal minulý rok.

Festivaloví diváci budú mať jedinečnú možnosť vidieť debutový film režiséra Dušana Trančíka Fotografovanie obyvateľov domu z roku 1968. Z bohatej, vyše päť desaťročia trvajúcej filmografie uvedie Febiofest na festivalovom plátne ďalšie dva unikátne filmy Dušana Trančíka: Šibenicu a Tryznu (v spoluréžii s Vladom Kubenkom a Petrom Mihálikom) o pohrebe Jana Palacha. Vladimír Mičúch alias Aramisova bol jedným z najväčších prísľubov súčasného česko-slovenského filmu. S Cagey Tigers (2011) doputoval až do sekcie Cinéfondation na festivale v Cannes. Kolekciu štyroch študentských filmov, ktorá vznikla z iniciatívy jeho spolužiakov na FAMU, uvedie Febiofest ako spomienku na tohto unikátneho tvorcu.

Archívne, detské aj experimentátorské filmy

Zrkadlo minulosti tento rok vyberie z archívov znova na svetlo sveta aj Papierové hlavy Dušana Hanáka, ktoré sú dnes snáď ešte aktuálnejšie ako v dobe svojho vzniku, alebo diptych filmov kľúčového autora českej novej vlny Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata a Postava k podpírání. Diváci sa môžu tešiť aj na také hity ako Fontána pre Zuzanu, Sedem statočných, Adéla ještě nevečeřela alebo Mlčanie jahniat.

Festival v spolupráci s časopisom Kino-Ikon predstaví tvorbu jedného z najväčších vizionárov európskeho filmu – na úrovni Luisa Buñuela a Federica Felliniho – poľsko-francúzskeho režiséra Waleriana Borowczyka. V spolupráci s časopisom Kinečko sa v najmenšom bratislavskom kine Foajé predstaví zbrusu nová sekcia Experimental, venovaná neprebádanej súčasti kinematografie – súčasnému domácemu aj európskemu experimentálnemu filmu. Pre detských festivalových návštevníkov je pripravený Filmový kabinet deťom, ktorý v premiére uvedie 6 nových dielov animovaného večerníčka Kataríny Kerekešovej Mimi & Líza.

Do tvorby programu Febiofestu mohli zasiahnuť aj priamo filmoví fanúšikovia, ktorí si do sekcie Klubový jukebox vybrali hlasovaním spomedzi najúspešnejších klubových titulov päť snímok: slovenské tituly Eva Nová a Koza, nórsky film Proti prírode, gruzínsky Kukuričný ostrov a medzinárodný filmový hit Nick Cave: 20 000 dní na Zemi.

FEBIOFEST tento rok po prvýkrát prichádza so špeciálnym FEBIOPAS-om, ktorý umožní 10 voľných vstupov na akékoľvek festivalové projekcie v Bratislave, za cenu 15 EUR.

Pre divákov bude otvorená denná festivalová kaviareň Kafehaus Lumièr a festivalový bar bude otvorený v Nu Spirit Bare a v Nu Spirit Clube, kde budú prebiehať aj afterparty.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať