KĽDR má jadrové hlavice pre balistické rakety, hrozí Kim

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong un počas novoročného prejavu
Foto: SITA/AP

SOUL 9. marca (WebNoviny.sk) – Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) disponuje jadrovými hlavicami dostatočne malými na to, aby mohli byť namontované na balistické rakety, vyhlásil podľa agentúry Reuters severokórejský vodca Kim Čong-un.

„Jadrové hlavice boli vďaka miniaturizácii štandardizované tak, aby sa dali využiť v kombinácii s balistickými raketami,“ uviedol Kim Čong-un, pričom podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA dodal, že takéto hlavice „možno označiť za skutočný odstrašujúci jadrový prostriedok“.

Stredajšie vyjadrenie severokórejského vodcu bolo jeho prvou priamou zmienkou o tom, že KĽDR úspešne miniaturizovala jadrové hlavice, ktoré bude možné montovať na balistické rakety. Takéto správy sa predtým opakovane objavovali len v severokórejských médiách. Bezpečnostná rada OSN prijala 2. marca rezolúciu, na základe ktorej sa výrazne sprísnili sankcie voči Severnej Kórei.

Medzinárodné spoločenstvo tým zareagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un