Fico rokoval s Dankom, zhodli sa v mnohých otázkach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Danko, Robert Fico
Sprava: Predseda strany SNS Andrej Danko a predseda strany Smer-SD Robert Fico počas prijatia šéfa národniarov na úrade vlády po prevzatí poverenia na zostavenie vlády od prezidenta Andreja Kisku. Bratislava, 9. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 9. marca (WebNoviny.sk) – Základným predpokladom zostavenia stabilnej vlády je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica spolupráca Smeru a Slovenskej národnej strany (SNS). Ako povedal Fico v stredu po stretnutí s predsedom SNS Andrejom Dankom, obaja majú v tomto zhodu.

Obrazom: Prezident Kiska prijal lídrov strán, Kotlebovi dal košom

Danko vo svojom vystúpení Ficove slová nepotvrdil, k zhode na tejto otázke sa nevyjadril. Novinári priestor na otázky nedostali. Podľa Fica Smer a SNS sa vedia zhodnúť na prienikoch pri ochrane národnoštátnych záujmov. „Rešpektujem aj rozdiely a priority, ktoré zdôrazňuje predseda SNS, ako je živnostenský stav. Je priestor na ďalšie rokovania,“ konštatoval.

Smer a SNS sa podľa Fica zhodujú v mnohých otázkach hodnotenia stavu, do ktorého sa Slovensko dostalo po parlamentných voľbách. „Vidíme, že na politickej scéne sú prvky, ktoré môžu spôsobovať chaos. Sú tu politické subjekty, ktoré vznikli niekoľko týždňov pred voľbami. Subjekty, ktoré nemajú členskú základňu. Subjekty, ktoré majú problémy so stabilitou poslaneckých klubov. Sú tu subjekty, ktoré majú štyroch členov. Politické subjekty, ktoré sú pospájané s aférami,“ povedal s tým, že existujú len dve možnosti.

„Prvá, že SR bude pokračovať v prehlbovaní chaosu, alebo sa vytvoria predpoklady na vytvorenie stabilnej a zmysluplnej vlády, ktorá nielen zastaví tieto negatívne trendy, ale aj nastaví pravidlá, ktoré zabránia vzniku podobných novotvarov a čúd na politickej scéne,“ vyhlásil.

Obrazom: Parlamentné voľby 2016

Danko zdôraznil, že Strany s členskou základňou musia byť „podstatnou esenciou funkčného systému a NR SR“. Pripomenul, že národniari sú za zmenu zákona o politických stranách. „Mediálnou politikou sa dá ľahko za pár mesiacov oklamať volič. Výsledky volieb nie sú len čísla. Strany musia mať funkčné poslanecké kluby. Deštrukcia politického systému ničí našu spoločnosť. Hrozí, že sa nezostaví vláda, že sa nestretnú funkčné strany,“ konštatoval.

Fica v stredu poveril prezident Andrej Kiska rokovaniami o zostavení vlády. Smer okrem SNS prejavil záujem rokovať aj so Sieťou a Mostom-Híd. Tie však rokovania odmietli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SDSNS Slovenská národná strana