Počiatek mešká s podpisom zmluvy pre obchvat Bratislavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diaľnica
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 10. marca (WebNoviny.sk) – Koncesná zmluva na výstavbu a prevádzku obchvatu Bratislavy na diaľnici D4 a priľahlej rýchlostnej cesty R7 smerom na Dunajskú Stredu formou PPP projektu stále nie je uzavretá. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na čele s Jánom Počiatkom (Smer-SD) malo podľa rozhodnutia vlády zo 17. februára uzavrieť koncesnú zmluvu do 4. marca.

Ako vo štvrtok informoval denník Pravda, ministerstvo dopravy si vyžiadalo dodatočné informácie o nezávislom dozore a stále spresňuje harmonogram prác, ktoré bude možné robiť medzi podpisom zmluvy a finančným uzatvorením projektu. „Zmluvu bude podpisovať minister, ktorý bude niesť zodpovednosť za chod rezortu dopravy v čase, keď všetky rokovania budú uzatvorené,“ uviedol pre noviny rezortný hovorca Martin Kóňa.

Počiatek môže zmluvu podpísať do vytvorenia vlády

Minister Počiatek môže zmluvu podpísať až do vytvorenia novej vlády, pričom prekážkou nie je ani nedodržanie termínu. „Ministerstvo dopravy môže uzatvoriť zmluvu aj neskôr ako v termíne, ktorý vo svojom uznesení uviedla vláda. Uznesenie je procesnou formou, na základe ktorej vláda spravidla rozhoduje o prerokúvaných veciach,“ povedal pre Pravdu partner advokátskej kancelárie Taylor Wessing Andrej Leontiev. Aj keby predseda vlády termín nepredĺžil, neznamenalo by to podľa advokáta, že zmluva nemôže byť podpísaná. „Ak by sa aj zmluva podpísala, nebol by daný dôvod na vyhlásenie jej neplatnosti,“ tvrdí Leontiev.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pred voľbami žiadali, aby koncesnú zmluvu pre D4 a R7 podpísala až nová vláda. Naopak, Most-Híd bol za čo najrýchlejšie uzavretie ešte pri súčasnej vláde.

Starostovia susedných obcí, kadiaľ povedie R7, sú podľa denníka Nový čas nervózni. Starosta Rovinky Milan Bombala dúfa, že minister Počiatek zmluvu čo najskôr podpíše. „Znepokojuje ma to, nemám bližšie informácie, prečo tak neurobil. Obávam sa, ale verím, že dobré veci nemôžu krachnúť,“ vyhlásil Bombala.

Starosta Dunajskej Lužnej je vyvedený z rovnováhy

Starosta Dunajskej Lužnej Štefan Jurčík priznal, že je vyvedený z rovnováhy, pretože je to dôležitá cesta pre obce v okolí hlavného mesta. „Som členom petičného výboru, ktorý je za urýchlenie budovania R7. Vo februári sme mali stretnutie, kde sme mali stopercentný prísľub, že do konca februára bude podpísaná zmluva. Viem, že vláda ju schválila, nechápem, prečo minister otáľa. Je to zlé,“ povedal Jurčík. Starostka bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbeta Ožvaldová očakáva, že zmluva sa podpíše. „Ak nie, máme živú petíciu a nepôjdeme len s petíciou, ale zastavíme aj dopravu. A tak ukážeme, že obchvat a R7 sú potrebné,“ uviedla pre Nový čas.

V súťaži na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu úsekov D4 Bratislava, Jarovce – Rača a R7 Bratislava, Prievoz – Holice v dĺžke 59 kilometrov zvíťazilo medzinárodné konzorcium Obchvat Nula na čele so španielskou spoločnosťou Cintra Infraestructuras Internacional (Cintra). Súčasťou úspešného konzorcia sú rakúska stavebná spoločnosť Porr a austrálska investičná skupina Macquarie Capital Group.

Vo finále súťaže spomedzi štyroch uchádzačov navrhlo úspešné konzorcium najnižšiu ročnú splátku 56,72 mil. eur. Je to výrazne menej oproti odhadovanej sume 135 mil. eur. Štát by mal koncesionárovi za tridsať rokov uhradiť podľa aktualizácie 1,9 mld. eur. Štúdia uskutočniteľnosti predpokladala celkovú sumu platieb za tridsať rokov pôvodne 4,53 mld. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta Ožvaldová
Firmy a inštitúcie MDV Ministerstvo dopravy a výstavby SR