Na súde s podnikateľom z východu vypovedal odsúdený Vareha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 10. marca (WebNoviny.sk) – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok pokračovalo hlavné pojednávanie s 50-ročným podnikateľom a poslancom Košického samosprávneho kraja Štefanom D. z obce Malá Bara v okrese Trebišov.

Štefan D. sa s Varehom pozná od mladosti

Prokurátor mu kladie za vinu trestné činy poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčného podvodu v súvislosti s dotáciou na rozvoj dvoch vinárskych firiem v obci Viničky, čím štátu a Európskej únii spôsobil škodu viac ako 5,3 milióna eur. Podľa obžaloby Štefan D. verejné prostriedky nevynaložil hospodárne a efektívne, pretože nenakúpil zariadenia za najlepšiu cenu. Ako svedok vypovedal právoplatne odsúdený Mikuláš Vareha.

Odsúdený Vareha v úvode povedal, že sa považuje za dlhoročného dobrého kamaráta obžalovaného. Podľa Štefana D. sa poznajú od mladosti, pretože pochádzajú zo susedných dedín. Vareha uviedol, že viac rokov spolupracovali, keďže od Štefana D. kúpil niekoľko firiem.

V súvislosti s obžalobou Vareha povedal, že o žiadnej trestnej činnosti Štefana D. vo vzťahu k eurofondom nevie. O predaji technológie pre vinársky závod Štefana D. povedal, že dostal ponuku od jej dodávateľa z Pezinka a kamarát Štefan riadne za to zaplatil. Vareha si k cene prirátal iba rabat, ktorý predstavoval 2,7 násobok ceny nakúpených zariadení. Vareha na niektoré otázky prokurátora a sudcov nevedel odpovedať. Vysvetlil, že sa nepamätá nielen pre odstup času, ale aj preto, že ho postihla mozgová príhoda a museli ho hospitalizovať.

Pojednávanie bude pokračovať v utorok 15. marca

Podnikateľ tvrdí, že je nevinný a žiaden zákon neporušil. Ako konateľ Tokajskej spoločnosti Viničky a Vinárstvo Viničky na ich ďalší rozvoj požiadal o dotáciu Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA). Tá mu poskytla nenávratný finančný príspevok viac ako 5,3 milióna eur. Podľa obžaloby však získané prostriedky vynaložil nehospodárne, pretože nenakúpil zariadenia za najlepšiu cenu a už pri podpise zmluvy s Ministerstvom pôdohospodárstva SR Štefan D. úmyselne uviedol nesprávne údaje.

Obžalovaný uviedol, že v tejto súvislosti mal niekoľko kontrol z ministerstva i PPA. Kontroloval ho i Európsky úrad na boj proti podvodom (OLAF). Podľa obžalovaného slovenské kontroly žiadne porušenia nezistili. Až po návšteve zástupcov OLAF dostal výzvu od PPA, aby dotáciu vrátil. Podľa obžaloby mal technológiu na výrobu a spracovanie vína nakúpiť priamo od istej firmy z Pezinka a nie cez reťazec ďalších subjektov, medzi ktorými bola aj spoločnosť Mikuláša Varehu.

Pojednávanie so Štefanom D. pokračuje v utorok 15. marca. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Vareha