Najstarším mužom na svete je 112-ročný Izraelčan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najstarší muž na svete Jisrael Kristal
Jisrael Kristal (vpravo) sa stal najstarším mužom sveta po smrti Japonca Jasutara Koideho. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. marca (WebNoviny.sk) – Predstavitelia Guinnessových svetových rekordov potvrdili, že najstarším mužom na svete je 112-ročný Jisrael Kristal, rodák z Poľska žijúci v Izraeli, ktorý prežil holokaust. Kristal prevzal tento titul po Japoncovi Jasutarovi Koidem, ktorý skonal 19. januára vo veku 112 rokov a 312 dní.

Aktuálny rekordér získal titul najstaršieho muža po tom, ako v poľskom archíve objavili dokument potvrdzujúci jeho vek. Doteraz najstarší dokument pochádzal z jeho svadby, keď mal Kristal 25 rokov. Pravidlá Guinnessových svetových rekordov však vyžadujú dôkaz z prvých 20 rokov života, čo sa podarilo splniť po tom, ako objavili dokument z roku 1918, keď ako 15-ročný žil v Lodži.

Jisrael Kristal sa narodil 15. septembra 1903 v Żarnówe, odkiaľ sa neskôr jeho rodina presťahovala do Lodže. Tam mladý Kristal pracoval v rodinnom podniku na výrobu zákuskov. Počas nemeckej okupácie sa však židovská štvrť, kde žili, stala getom, a Kristala následne previezli do koncentračného tábora Auschwitz. Jeho manželka tam zahynula, on však prežil, hoci na konci druhej svetovej vojny vážil iba 37 kilogramov.

Po tom, ako sa zotavil, sa presťahoval do izraelskej Haify, kde si otvoril obchod s cukrovinkami a znova sa oženil. Ako uviedla jeho dcéra Šula Kuperstoch, zdravotný stav jej otca nie je najlepší, náladu má však dobrú. „Je to veľmi pozitívne naladený a optimistický človek s dobrým srdcom,“ uviedla.

Najstarším žijúcim človekom na svete je v súčasnosti 116-ročná Američanka Susannah Mushatt Jones, ktorá býva v New Yorku. Suverénne najstarším človekom histórie je Francúzka Jeanne Calment. Tá sa dožila 122 rokov a 164 dní. Mnoho ľudí síce mohlo žiť aj dlhšie, ale Calment je najstaršou, ktorá svoj vek vedela dokázať.

Informácie pochádzajú z webstránky www.timesofisrael.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať