Lekári odporúčali Lubitzovi nastúpiť na psychiatrickú liečbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz (na fotografii) mával podľa jeho expriateľky nočné mory a kričal, že 'havarujeme.' Foto: SITA/AP

Paríž 13. marca (WebNoviny.sk) – Kopilot letu 9525 Andreas Lubitz v čase vlaňajšej tragickej udalosti užíval antidepresíva. Uviedli to dnes na tlačovej konferencii francúzski vyšetrovatelia po zverejnení konečnej správy ohľadom prípadu Germanwings.

Úrad vyšetrovania a analýzy pre bezpečnosť civilného letectva (BEA), ktorý citovala agentúra AP, tvrdí, že v Lubitzových ostatkoch sa zistili stopy antidepresívnych liečiv Citalopram a Mirtazapine, ako aj lieku na spanie Zopiclone.

Národná knižnica medicíny Spojených štátov (NLM) uvádza, že u detí a mladistvých, ktorí užívajú Citalopram, sa môžu na začiatku liečby alebo v prípade zvýšenia či zníženia dávky predmetného lieku vyskytnúť samovražedné sklony. Lubitz, občan Nemecka, mal v čase tohto incidentu 27 rokov.

Obrazom: V Alpách havaroval Airbus so 150 ľuďmi na palube

Vyšetrovatelia pripustili, že piloti lietajú aj v čase, keď užívajú antidepresíva, o ktorých sa svojim zamestnávateľom nepriznajú. Vedúci vyšetrovacieho tímu Arnaud Desjardin označil nemecké predpisy o zachovávaní osobných údajov za príliš prísne. Dodal, že tamojší lekári sa obávajú straty zamestnania, ak úradom sami oznámia zistené problémy pilotov.

„Myslím si, že pre zachovanie verejnej bezpečnosti sú nutné jasnejšie predpisy,“ povedal Desjardin. BEA vo svojej správe takisto odporúča, aby sa odstránil strach zo straty zamestnania, ktorý sužuje mnoho pilotov s duševnými problémami.

Airbus A320 nízkonákladovej spoločnosti Germanwings sa zrútil vlani 24. marca po tom, ako sa Lubitz zamkol sám v kokpite a následne naviedol lietadlo do horského masívu Francúzskych Álp. Zahynulo všetkých 150 osôb na palube.

Podľa správy BEA začal Lubitz trpieť psychickými problémami v roku 2014, pričom navštívil viacerých lekárov, z ktorých niektorí mu iba dva týždne pred incidentom odporučili ústavnú liečbu. Žiadny z nich však na túto skutočnosť neupozornil jeho zamestnávateľa ani príslušné letecké úrady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andreas Lubitz
Firmy a inštitúcie Germanwings