Policajná operácia v Bruseli pokračuje, hľadajú dvoch bratov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Policajná operácia v Bruseli pokračuje
Foto: SITA/AP

Brusel 16. marca (WebNoviny.sk) – Policajné operácie v Belgicku, ktorých cieľom je dolapiť komplicov spolupáchateľov teroristických útokov v Paríži z 13. novembra 2015, pokračovali aj v noci na stredu. Informoval o tom v Bruseli belgický premiér Charles Michel. Bližšie podrobnosti odmietol uviesť s tým, že ich dopoludnia poskytne na tlačovej konferencii federálna prokuratúra.

Podľa francúzskych a belgických médií policajti pátrajú po dvoch osobách, ktoré sú na úteku od utorkovej spoločnej operácie francúzskych a belgických protiteroristických jednotiek, ktorá sa odohrala na bruselskom predmestí Forest. Belgický denník Derniere Heure, ktorý sa neodvolal na žiadne zdroje, napísal, že mužmi na úteku sú dvaja bratia, v minulosti trestne stíhaní za závažné trestné činy a terorizmus.

Počas utorkovej razie zahynul Alžírčan

Agentúra AP pripomenula, že počas utorkovej razie na predmestí Forest bol zabitý jeden muž. O život prišiel v byte, v ktorom sa zabarikádoval a strieľal na policajtov zo samopalu typu Kalašnikov, a to aj napriek výzvam, aby sa vzdal. Pri operácii utrpeli ľahšie zranenia štyria príslušníci policajných jednotiek.

Belgická polícia identifikovala muža ako Alžírčana Mohameda Belkaida, narodeného 9. júla 1980, ktorý sa v Belgicku zdržiaval ilegálne. Polícia ho nesledovala, ale evidovala krádež, ktorú spáchal v roku 2014. Informoval o tom na tlačovej konferencii v Bruseli federálny prokurátor Thierry Werts.

Polícia ho v utorok zastrelila v okamihu, keď sa snažil strieľať z okna bytu, kde sa neskôr našlo 11 zásobníkov do útočnej pušky kalašnikov, ale žiadne výbušniny. Podľa Wertsa polícia v byte objavila aj knihu o salafizme a zástavu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS/Dáiš).

Zadržali dvoch podozrivých

Polícia zatiaľ zadržala dve podozrivé osoby, ale nateraz sa nepotvrdila ich spojitosť so streľbou na predmestí Forest. Jeden zo zadržaných utrpel strelné zranenie nohy. Do nemocnice ho priviezla neznáma osoba, ktorá potom ušla. Druhého podozrivého zadržali počas policajnej razie.

Hovorca prokuratúry Eric Van der Spyt potvrdil, že v byte vo štvrti Forest sa v utorok večer zdržiavali pravdepodobne dve osoby, ktorým sa podarilo ujsť. Ich totožnosť nie je známa. Werts dodal, že zasahujúci policajti čelili osobám vyzbrojeným útočnými a automatickými zbraňami. Policajti podľa neho reagovali okamžite odvetnou paľbou, čím zabránili najhoršiemu.

Miestne médiá pripomenuli, že vo štvrtok a v piatok sa v Bruseli uskutoční európsky summit, ktorý má byť venovaný problému migrácie. V rozhovore pre televíziu RTL premiér Charles Michel vyzval obyvateľstvo Belgicka, aby zachovalo pokoj. Oznámil, že krátko popoludní zasadne bezpečnostný kabinet.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Charles Michel