Dobrovoľníci chcú pri Stropkove pomôcť migrujúcim žabám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žaba, zviera, obojživelník, živočích, ropucha
žaba Foto: Thinkstock

STROPKOV 16. marca (WebNoviny.sk) – Stavaním odchytových zábran začnú vo štvrtok 17. marca aktivisti ochranárskych združení a dobrovoľníci s pomocou pri jarnej migrácii žiab pri obci Lomné (okres Stropkov). Do pomoci tisíckam obojživelníkov, ktoré často končili pod kolesami prechádzajúcich áut, sa už po štvrtýkrát zapájajú Východoslovenské ochranárske združenie, Štátna ochrana prírody SR, a občianske združenia Moje mesto – moje miesto a Zveľaďujeme Stropkov.

Ako agentúru SITA informoval štatutárny zástupca Východoslovenského ochranárskeho združenia Ľubomír Karaman, každý rok prenesú dobrovoľníci do bezpečia vďaka zábranám okolo 4 až 5-tisíc žiab. Za tri roky tak zachránili život už zhruba 15-tisíc obojživelníkom. „Migrujú zo zimovísk na letoviská, kde v stojatej vode záplavových území po oboch stranách rieky Ondava kladú vajíčka,“ vysvetlil Karaman. Dodal, že ide najmä o mloky, rosničky, ropuchy a skokany.

V tomto roku je zraz dobrovoľníkov pre stavanie zábran vo štvrtok 17. marca od 9. hodiny oproti autobusovej zastávke na lomňanskom rázcestí. Aktivisti následne postavia zábrany v úseku „lomňanský most“ a „lomňanské rázcestie“.

Samotné zbieranie a prenášanie žiab bude prebiehať priebežne, podľa potreby a dohody v mesiacoch marec a apríl. Zbierať sa zvykne dvakrát denne – raz dopoludnia a raz popoludní. Najviac žiab býva zachytených, ak je vlhko a teplota sa pohybuje okolo desiatich stupňov Celzia.

Záujemcovia o pomoc pri odchyte a prenášaní žiab sa môžu prihlásiť priamo u Ľubomíra Karamana na tel. čísle 0907 307 175, kde im budú poskytnuté bližšie informácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia