Deťom po strate blízkeho človeka pomôže aj rozprávková kniha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Plamienok

BRATISLAVA 17. marca (WBN/PR) – Máte vo svojom okolí dieťa, ktoré v poslednom období stratilo rodiča, súrodenca či kamaráta? Ako vôbec hovoriť s deťmi o smrti? Stratu blízkeho človeka prežívajú deti podobne ako dospelí. Zvyčajne takáto udalosť zasiahne celú osobnosť dieťaťa – jeho myslenie, cítenie i správanie. Na Slovensku doteraz neexistovala kniha, po ktorej by deti či ich príbuzní mohli v takejto situácii siahnuť. Nezisková organizácia Plamienok preto vydala rozprávkový príbeh 6-ročnej Ajky a jej psa Grofa s názvom Dobrodružstvá v krajine sopiek, ktorý pre slovenské deti vytvoril španielsky psychoterapeut Iván Gómez García. Terapeutický príbeh napísaný detským jazykom pomôže deťom i dospelým.

Straty sa týkajú každého z nás. Počas života prichádzame za rôznych okolností o blízkych ľudí. Sme vystavení pocitom ako sú strach, smútok, hnev, vina, láska. Existuje nejaký „univerzálny návod“ ako sa vyrovnať so stratou? Smútia deti inak ako dospelí? Ako zmení naše prežívanie strata blízkeho človeka? Ako pomôcť deťom, ale aj dospelým v našom okolí, ktorí prechádzajú takýmto obdobím? Je strácanie a smútenie na Slovensku stále tabu?

„V roku 2011 sme otvorili Poradenské centrum pre rodiny, ktoré stratili svojho blízkeho. Po piatich rokoch práce a stretávania sa s rodinami a deťmi sme premýšľali, ako by sme mohli pomôcť aj ďalším rodinám s podobnou bolestnou skúsenosťou. Rodičia a blízki ľudia sa nás pýtali, ako hovoriť s deťmi o smrti. Čo deti potrebujú, ako im môžeme pomôcť, keď stratia svojho blízkeho. Vnímali sme, že na Slovensku zatiaľ nemáme knihy pre deti, po ktorých by sme mohli v takýchto situáciách siahnuť,“ hovorí riaditeľka neziskovej organizácie Plamienok MUDr. Mária Jasenková.

Rozprávkový príbeh o putovaní 6-ročnej Ajky a jej psa Grofa cez krajinu sopiek jemne, v náznakoch a symboloch, ponúka odpovede na otázky, ktoré trápia dievčatko po smrti mamy. Kniha vstupuje do sveta detí, približuje sa im, hovorí ich jazykom a zároveň približuje svet detí a ich pocity dospelým.

„Pri čítaní tejto knihy by sa dieťa malo nenásilnou formou dozvedieť, ako spracovávať najčastejšie pocity, ktoré sa objavujú po strate dôležitej blízkej osoby ako sú strach, hnev, smútok, láska. Pes Grof vystupuje v úlohe toho, kto by mal dieťa sprevádzať a byť jeho oporou. Deti, ktoré stratili blízku osobu, budú mať možnosť vnímať príbeh, ktorý je blízky ich životnému príbehu a pocítiť, že nie sú na svete sami. Z knihy vyznieva, že smútok je vlastne vyjadrením lásky. Každé dieťa smúti rôzne – podľa jeho osobnosti, skúseností. Dôležité je tiež, v akej rodine a kultúre dieťa žije – či jeho okolie prejavuje smútok otvorene alebo nie. Bolo by však znepokojujúce, ak by dieťa v tomto období vôbec nevyjadrilo smútok nad významnou stratou akou je smrť rodiča či súrodenca.,“ hovorí španielsky psychoterapeut Iván Gómez García, ktorý terapeutický príbeh Dobrodružstvá v krajine sopiek pre slovenské deti vytvoril. Pes Grof je skutočný pes – labrador patriaci MUDr. Jasenkovej, ktorý svojou prítomnosťou pomáha deťom v Plamienku.

Podľa zástupkyne riaditeľky neziskovej organizácie Plamienok, psychoterapeutky Mgr. Kataríny Maťovej, pocity detí a dospelých po strate bývajú podobné. „Na začiatku sa najčastejšie objavuje šok, najmä v prípadoch náhlej smrti. Ale aj v prípade, že sme smrť „očakávali“, pretože bol náš blízky vážne chorý, pociťujeme zmätok a môžeme byť až paralyzovaní. Nedokážeme uveriť tomu, že náš milovaný tu už nie je. Neskôr prichádza smútok, bolesť, úzkosť, panika, prežívame hanbu, strach. Môžeme sa báť, že sa bolesť nikdy neskončí, že stratíme znovu niekoho, koho veľmi milujeme. Môžeme však pociťovať aj hnev – na seba, na lekárov, na blízkeho, ktorého sme stratili, často cítime bezmocnosť, osamelosť, máme pocity viny. Niekedy prichádza otupenosť, ale môžeme pociťovať aj úľavu. Deti môžu popierať čo sa stalo, byť zmätené, mať ťažkosti s koncentráciou či mať nočné mory. Môže dôjsť aj k regresnému správaniu či vyhýbaniu sa ľuďom. Častá je neistota, seba obviňovanie, pocity strachu či opustenosti. Na telesnej úrovni môžu deti cítiť napríklad rôzne bolesti brucha či hlavy, únavu, stratu energie, zmeny chuti do jedla či tlak na hrudi. Proces smútenia dieťaťa sa pri nedostatku podpory môže stať komplikovaným a prerásť do dlhodobých psychických problémov s celoživotnými následkami.

Knihu si budete môcť už od 15. marca 2016 objednať a zakúpiť priamo na webovej stránke www.plamienok.sk, kde sa môžete dozvedieť viac nielen o knihe, ale aj všetkých doterajších i plánovaných aktivitách.

Na realizácii tohto projektu sa podieľala aj spoločnosť Sanofi, ktorá si za svoj cieľ kladie v prvom rade starostlivosť o pacientov. „Veľmi nás teší, že sme sa mohli zapojiť a stať sa súčasťou tohto výnimočného a nesmierne užitočného projektu, ktorý je na Slovensku unikátom. Proces smútenia pri strate blízkeho človeka je nesmierne dôležitý a úsilie a obetavosť, ktorú vynakladajú pracovníci a dobrovoľníci Plamienka, aby pomohli tým, ktorí to v danej situácii potrebujú, je neoceniteľná. Aj vďaka ich pomoci sa dokážu ľahšie vyrovnať so svojimi pocitmi a bolesťou, ktoré pri strate blízkeho človeka prežívajú. A patrí im za to obrovské ĎAKUJEME.“, hovorí Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi.

Nezisková organizácia Plamienok poskytuje pomoc deťom aj ich rodinám v troch oblastiach: Stará sa o nevyliečiteľne choré deti. Ponúka im možnosť prežiť zostávajúci čas v domácom prostredí v kruhu svojich najbližších. Lekári, zdravotné sestry, sociálni pracovníci a psychológovia dochádzajú za deťmi priamo domov.

V Poradenskom centre Plamienok ponúka psychologickú, sociálnu a psychoterapeutickú pomoc deťom a rodinám, ktoré prežívajú ťažké obdobie po strate svojho blízkeho formou pravidelných individuálnych alebo skupinových stretnutí. Deti a rodiny, ktoré prichádzajú do Centra, majú tiež možnosť zúčastniť sa víkendových stretnutí. Každé leto Plamienok pripravuje pre smútiace deti a adolescentov z celého Slovenska aj terapeutické tábory.

Organizuje vzdelávacie programy pre študentov a odborníkov pomáhajúcich profesií. Pracovníci organizácie veria, že vzdelávanie v Plamienku v konečnom dôsledku prinesie pomoc najmä nevyliečiteľne chorým deťom a ich rodinám.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Plamienok