Lídri Európskej únie odsúhlasili migračnú dohodu s Tureckom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: SITA/AP

BRUSEL 18. marca (WebNoviny.sk) – Európska únia a Turecko dospeli dnes k dohode, ktorá má zastaviť prílev migrantov cez Egejské more do krajín EÚ. Dohoda oficiálne vstúpi do platnosti v nedeľu 20. marca.

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal dvojdňovému summitu lídrov EÚ, ocenil, že táto dohoda bola prijatá jednomyseľne, tak zo strany všetkých 28 členských krajín únie, ako aj zo strany tureckého premiéra Ahmeta Davutogla.

Niektorí lídri EÚ migračnú dohodu označili za dokument, ktorý môže zmeniť „pravidlá hry“ v oblasti nelegálnej migrácie. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite však po skončení summitu reagovala opatrnejšie, keď sa vyjadrila, že „skúška implementácie dohody začína v nedeľu„.

Dohoda v číselnom vyjadrení znamená presídlenie 72.000 sýrskych utečencov z tureckého územia do krajín únie. Turecko výmenou za súhlas s dohodou očakáva od Bruselu rýchlejšie vyplácanie troch miliárd eur dohodnutých v rámci takzvaného akčného plánu a tiež dodatočnú finančnú pomoc, ak sa táto suma – určená pre sýrskych utečencov v Turecku – vyčerpá do konca roku 2018.

Dosiahnutá dohoda predvída liberalizáciu krátkodobých trojmesačných víz do EÚ pre občanov Turecka, ak ich krajina do konca júna splní sériu technických kritérií.

V oblasti urýchlenia prístupových rokovaní o členstve Turecka v EÚ sa premiéri dohodli na tom, že bude otvorená prístupová kapitola o finančných a rozpočtových opatreniach, ktoré nepatrí medzi „sporné“ kapitoly.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Tusk