V Belgicku zatkli strojcu parížskych teroristických útokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teroristický útok v Paríži
Teroristické útoky, ktoré sa v piatok 13. novembra odohrali v Paríži, si vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave. útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože. Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. Foto: SITA/AP

Brusel 19. marca (WebNoviny.sk) – Protiteroristická operácia v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorej výsledok bol zatknutie piatich osôb vrátane medzinárodne hľadaného teroristu Salaha Abdeslama, sa skončila v piatok pred polnocou.

Oznámila to v noci nadnes bruselská polícia s tým, že z takmer všetkých oblastí, kde sa po Abdesamovom zatknutí konali aj ďalšie zásahy už odstránili bezpečnostné barikády a ulice sú prevažne priechodné. Budova na ulici Quatre Vents, kde sa Abdeslam ukrýval, ostáva aj naďalej pod prísnou kontrolou polície.

„Zatkli Salaha Abdeslama… oficiálne ho identifikovali,“ oznámil v piatok v belgickej metropole francúzsky prezident Francois Hollande, ktorého citovala agentúra DPA. Francúzsky líder sa v Bruseli zúčastňoval summitu EÚ-Turecko o migračnej kríze.

„Salah Abdeslam je priamo napojený na prípravu, organizáciu a bohužiaľ spáchanie (parížskych) útokov,“ uviedol Hollande. Avizoval, že francúzske úrady požiadajú Brusel o jeho vydanie na trestné stíhanie.

Francúzsky občan Salah Abdeslam je podozrivý z priamej organizácie teroristických útokov v Paríži, pri ktorých vlani 13. novembra zahynulo 130 ľudí. V uplynulých štyroch mesiacoch bol najhľadanejším teroristom v Európe.

Byt, v ktorom sa skrýval jeden zo strojcov bombových útokov v Paríži z 13. novembra 2015, polícia sledovala dva dni. V piatok popoludní policajti vykonali v tejto prevažne imigrantskej štvrti štyri domové prehliadky, uviedla belgická televízia RTBF.

Medzi zadržanými sú traja členovia jednej rodiny, ktorá Abdeslama ukrývala, oznámila belgická federálna prokuratúra. Abdeslam utrpel pri policajnom zásahu len ľahké zranenie nohy. Pri príchode policajtov nebol ozbrojený, avšak odmietol výzvu, aby zdvihol ruky, preto bol postrelený do nohy. Následne ho previezli do nemocnice Saint-Pierre v južnej časti Bruselu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François HollandeSalah Abdeslam