Samotka za 13 pancierovými dverami, takto väznia Abdeslama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Salah Abdeslam
Jedným z mužov, ktorí sú na úteku, je 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: SITA/AP

Brusel 21. marca (WebNoviny.sk) – Salaha Abdeslama, podozrivého z účasti na teroristických útokoch v Paríži z vlaňajšieho novembra, väznia v podzemnej cele v prísne stráženom väzení v belgickom meste Brugy. Informoval o tom na webovej stránke belgický denník La Derniere Heure. Abdeslam je na samotke v podzemí. Jediným zdrojom svetla je stropné svietidlo. Všetok nábytok v cele je priskrutkovaný k podlahe. V cele trávi 23 hodín denne, napísal denník, ktorý podotkol, že cela je „málo vykurovaná“.

Obrazom: Teroristický útok v Paríži

V cele má aj televízor, knihy kontrolujú

V cele má Abdeslam aj televízor a má právo požiadať aj o rádio, ktoré však smie používať len počas dňa. Povolené má aj knihy, ale tie dozorca kontroluje. Abdeslama môže navštevovať len jeho advokát, inak nesmie mať nijaký kontakt s vonkajším svetom ani s inými väzňami, čo je jedna z kľúčových podmienok jeho vzatia do väzby.

Osoby zadržané v 11 celách najprísnejšej sekcie väzenia v Brugách, kde je aj Abdeslam, môžu spolu komunikovať jedine krikom cez múry – za to im však hrozí zrušenie vychádzky alebo iný disciplinárny trest, uviedol belgický denník s odvolaním sa na dobre informované zdroje.

Kontrola v niektorých celách je taká prísna, že aj toaleta sa po použití splachuje tlačidlom, ktoré je z vonkajšej strany cely, takže to môže urobiť len dozorca. V noci dozorcovia celu kontrolujú každých 30 minút cez priezor v dverách, pričom vždy zapálila dodatočné neónové osvetlenie v cele.

Pred každým opustením väznice mu zaviažu oči

Podľa La Derniere Heure po ceste do svojej cely Abdeslam prechádza cez 13 pancierovaných dverí a troje mreží, pričom všetky sú chránené rozličnými druhmi signalizácie. Pred každým opustením väznice zadržaným zaviažu oči, aby nevideli trasu, ktorá vedie na slobodu. Prevozy sprevádzajú vždy veľmi prísne bezpečnostné opatrenia. V prípade Abdeslama sa prevoz uskutoční túto stredu, keď ho v Bruseli má vypočúvať súdna rada.

Väznica v Brugách je určená pre páchateľov závažných trestných činov. Momentálne je tam väznený aj Mehdi Nemmouche, predpokladaný strelec z bruselského Židovského múzea. Touto väznicou už prešlo aj niekoľko osôb podozrivých zo spoluúčasti na parížskych atentátoch, ktoré si vlani v novembri vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.

Do prísne strážnej väznice v Brugách previezli Abdeslama 19. marca, hneď po tom, ako ho vypísali z nemocnice, kde bol krátko hospitalizovaný kvôli strelnému zraneniu nohy, ktoré utrpel deň predtým, 18. marca, pri zatýkaní v bruselskej štvrti Molenbeek. V súčasnosti sa rieši jeho vydanie do Francúzska.

Abdeslam
Foto: SITA/AP

Zverejnili pravú identitu komplica útokov

Belgická prokuratúra zverejnila identitu ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra, informovala vo vyhlásení belgická federálna prokuratúra. Ako spresnila, identifikovaný muž je na úteku. Novoidentifikovaným komplicom teroristických kománd z Paríža je Najim Laachraoui, ktorý doteraz v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie. Jeho štátnu príslušnosť prokuratúra nezverejnila.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

Riadil teroristické operácie

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015 na viacerých miestach 10. a 11. obvodu v Paríži, ako aj na jeho predmestí Saint-Denis. Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Títo koordinátori útokov „zmizli“ a „zostávajú nevypátrateľní“. Obidvaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním bol aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid, ktorý prišiel o život v utorok 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest. Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli.

Belgické úrady vyzvali verejnosť na pomoc pri pátraní po Najimovi Laachraouim, ako aj po Mohamedovi Abrinim, ktorého zachytila bezpečnostná kamera spolu so Salahom Abdeslamom na čerpacej stanici pri ceste smerom na Paríž, a to dva dni pred atentátmi z 13. novembra 2015. Podľa agentúry Reuters belgický minister vnútra Jan Jambon oznámil, že krajina je v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s obavami, že za Abdeslamovo zadržanie by sa niekto mohol pokúsiť pomstiť. „Vieme, že odhalenie jednej (teroristickej) bunky… môže ďalšie primať k akcii. V tomto prípade sme si toho vedomí,“ dodal minister pre belgický rozhlas.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Salah Abdeslam