Predsedovia štyroch strán podpíšu koaličnú zmluvu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico, predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, predseda strany Most-Híd Béla Bugár a predseda strany Sieť Radoslav Procházka počas tlačovej besedy po treťom dni rokovaní o zostavené novej vlády. Bratislava, 16. marec 2016. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť v utorok podpíšu koaličnú zmluvu a následne v stredu vytvoria spoločne novú vládu. Podľa dohôd štyroch strán Smer-SD obsadí v novom kabinete osem miest, SNS tri, Most-Híd dve a Sieť jedno. Smer-SD obsadí podľa dohôd post štátneho tajomníka v každom rezorte. Most-Híd bude mať piatich tajomníkov, Sieť troch.

Predstavitelia štyroch strán sa dohodli aj na programových prioritách na roky 2016 – 2020. Priority sú rozdelené do jedenástich oblastí. V zahraničnej a európskej politike je to jednoznačná kontinuita proeurópskej a proatlantickej orientácie SR. Partneri sa zhodli na aktualizácii bezpečnostnej a obrannej stratégie SR a posilnení starostlivosti o zahraničných Slovákov.

Koalícia sa tiež zhodla na protikorupčnom programe. Strany sa zhodli na prijatí účinného protischránkového zákona vzťahujúceho sa na všetky verejné zdroje. Do programu vlády sa začlení iniciatíva Rule of Law. Nová vláda bude dôsledne uplatňovať princípy otvoreného vládnutia. Nová koalícia sa zaväzuje presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Strany chcú vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi. Zákonom by malo byť upravené poskytovanie a prijímanie neetických výhod. Pri návrhoch zákonov bude zavedená protikorupčná doložka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia