Bratislavské Staré Mesto otváracie hodiny podnikov nezmení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Otváracie hodiny podnikov v bratislavskom Starom Meste sa zatiaľ meniť nebudú. Návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), podľa ktorého chcel staromestský úrad rozdeliť mestskú časť do troch zón s pravidlami platnými pre všetky prevádzky v danej zóne, medzi staromestskými poslancami neprešiel. Z 22 poslancov za návrh VZN hlasovali len traja, siedmi boli proti a zvyšných 12 poslancov sa hlasovania zdržalo.

Návrh VZN, ktorý staromestský úrad predložil na dnešné rokovanie miestneho zastupiteľstva, sa nestretol s pochopením poslancov. Podľa staromestského poslanca Ondreja Dostála je toto riešené zlé. Hovorí, že síce sa zhoduje s predkladateľmi v tom, že je potrebné chrániť obyvateľov pred hlukom a rušením nočného pokoja, no navrhované riešenie nie je dobré. „Máme tu prevádzky, ktoré sú problémové a rušia obyvateľov, ale aj také, s ktorými problémy nie sú. Napriek tomu ideme paušálne obmedziť všetkých, bez ohľadu na to, do ktorej skupiny patria,“ hovoril v diskusii Dostál. Ku kritike sa pridal aj poslanec Peter Osuský, podľa ktorého by mohlo byť takéto nariadenie napadnuté ako protiústavné.

O úprave sa hovorí už niekoľko mesiacov

„Ak stojí toto VZN na zonácii, tak popiera právo občanov Starého Mesta na rovnaký prístup k nočnému pokoju, a to je protiústavné. Ak majú občania právo na nočný pokoj, tak všetci rovnako. To platí aj v prípade podnikania. Ak niekto podniká, tak o jeho možnosti nemá rozhodovať geografická poloha. Aj z pohľadu prevádzkarov je to protiústavné,“ hovoril Osuský. Poslankyňa Lucia Nicholsonová si myslí, že pri problémových prevádzkach nepomôže ani to, ak ich budú musieť zatvárať o desiatej večer. „Dosiahnete len to, že slušné prevádzky vytlačíte zo Starého Mesta a ostane tu len kopa nespokojných ľudí. Zonácia je iba maskovaním neschopnosti vymôcť právo na území Starého Mesta,“ vyčítala predkladateľom Nicholsonová.

O úprave otváracích hodín sa v Starom Meste hovorí už niekoľko mesiacov. Pôvodne návrh nového nariadenia o otváracích hodinách podnikov v Starom Meste chcel starosta mestskej časti Radoslav Števčík predložiť ešte na konci minulého roka. Navrhoval v ňom rozdeliť Staré Mesto do niekoľkých zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky prevádzky v danej zóne. Podniky v pešej zóne podľa návrhu mohli ostať v piatok a sobotu otvorené do druhej hodiny ráno, v iné dni len od polnoci. V širšom centre Staré Mesto navrhovalo bary cez víkend zatvárať o 24:00 a v zóne s prevládajúcim rezidenčným životom už o 22. hodine.

Výnimkou mali byť len prevádzky umiestnené v podzemí či bary na lodiach kotviacich na Dunaji, ktoré by mali povolené otváracie hodiny do piatej hodiny ráno. Návrh sa však nestretol s pochopením majiteľov barov v Starom Meste, pre niektoré by vraj mohol byť likvidačný. Otváracie hodiny podnikov boli totiž v minulosti posudzované individuálne. Koncom minulého roka však Najvyšší súd SR rozhodol, že individuálne posudzovanie otváracích hodín pre podniky a terasy nie je v súlade so zákonom. Staré Mesto po kritike začalo návrh nového nariadenia prepracovávať, možnosť vyjadriť sa dostali prevádzkari i miestni občania.

K návrhu prišlo 103 pripomienok

Podľa vicestarostu Starého Mesta Ľubomíra Boháča k návrhu VZN prišlo 103 pripomienok, väčšina od miestnych podnikateľov. Podnety boli namierené najmä proti navrhovanej zonácii územia. Obyvatelia naopak žiadali, aby boli podniky otvorené kratšie, zapracovať žiadali zákaz alkoholu či povinnosť udržiavať čistotu. Staré Mesto návrh VZN mierne prepracovalo, niektoré ulice popresúvalo do iných zón. V zásade však naďalej platil návrh rozdeliť mestskú časť do troch zón s istými pravidlami, ktoré by platili pre všetky podniky v danej zóne.

Úpravou otváracích hodín podnikov v Starom Meste sa mestská časť zaoberá aj v súvislosti s rozhodnutím Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého individuálne posudzovanie otváracích hodín pre podniky a terasy nie je v súlade so zákonom. Rozhodnutie Najvyššieho súdu SR totiž v praxi znamená, že pre pohostinské zariadenia v Starom Meste by mala platiť všeobecná prevádzková doba so záverečnou o 22.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia NicholsonováPeter OsuskýRadoslav Števčík