Islamský štát mal iný plán, nechcel útočiť v Bruseli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teror v Bruseli: Výbuchy otriasli letiskom a metrom
Výbuch zaznamenali približne o 09.11 h, v čase rannej dopravnej špičky, na bruselskej stanici metra Maelbeek, ktorá sa nachádza v blízkosti inštitúcií EÚ. Brusel, 22. marec 2016. Foto: Evan Lamos via AP

BRUSEL 22. marca (WebNoviny.sk) – K zodpovednosti za útoky v belgickej metropole Brusel sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Extrémisti zverejnili stanovisko prostredníctvom vlastnej tlačovej agentúry Amak. Bojovníci IS podľa neho spustili streľbu na letisku a „niekoľko z nich“ odpálilo opasky s náložami. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že ďalší samovražedný atentátnik sa odpálil v metre. Stanovisko dodáva, že útok bol reakciou na belgickú podporu medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Islamský štát (IS) strávil dva mesiace plánovaním teroristických útokov na „letiská a železničné stanice“ v Európe, pôvodne však nemal v úmysle zaútočiť v Bruseli. Plány zmenila po tom, ako minulý piatok zatkli v belgickom hlavnom meste Salaha Abdeslama, známeho ako strojcu vlaňajších útokov v Paríži. Informoval o tom predstaviteľ irackých spravodajských služieb, ktorého cituje agentúra AP.

Nemenovaný predstaviteľ, odvolávajúci sa na zdroje zo sýrskeho mesta Rakka obsadeného IS, pre AP uviedol, že Iračania oboznámili európske krajiny s uvedenými plánmi, ale Brusel vtedy ešte „nebol ich súčasťou“.

Militanti IS zmenili svoju operáciu a presunuli ju do Bruselu práve na základe Abdeslamovho zatknutia v tamojšej štvrti Molenbeek, tvrdí citovaný predstaviteľ. Iný vysoko postavený predstaviteľ irackých spravodajských služieb potvrdil, že „za touto operáciou stál Dáiš (arabská skratka staršieho názvu IS) a bola naplánovaná v Rakke pred dvoma mesiacmi“. Pod podmienkou anonymity tiež varoval, že IS má „troch samovražedných útočníkov, ktorí spáchajú ďalší útok“.

K bombovým útokom došlo v ranných hodinách na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem a počas rannej dopravnej špičky na stanici metra Maelbeek. Belgický internetový server hln.be a iné tamojšie médiá už zverejnili fotografie troch mužov podozrivých zo spáchania dnešných útokov v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia