Opozícia kritizuje poskytnutie stimulov pre Mondi SCP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico oslávil svoj postup do druhého kola v ružomberskom závode
Pracovník kontroluje činnosť linky balenia hotových výrobkov v hale úpravovne Mondi SCP v Ružomberku. Ružomberok, 16. marec 2014. Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 22. marca (WebNoviny.sk) – Novovznikajúca parlamentná opozícia kritizuje udelenie investičnej pomoci spoločnosti Mondi SCP. Poslancom Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a Jane Kiššovej (SaS) sa nepáči schválenie daňovej úľavy vo výške 49 mil. eur pre ružomberské papierne päť dní po voľbách, a to bez toho, aby o udelení štátnej pomoci rozhodla vláda, ale len Ministerstvo hospodárstva SR.

„Na základe zákona, ktorý si pred dvoma rokmi presadila vládna strana Smer, už o tom rozhodol potichu len minister hospodárstva,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede Matovič. „Je to protiústavné takto rozhodovať o takejto pomoci,“ dodala Kiššová.

Poskytnutie stimulu pre Mondi SCP ešte musí schváliť Európska komisia. Tá bude rozhodovať, či je investičná pomoc zlučiteľná s vnútorným trhom Európskej únie. Podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) bolo poskytnutie investičnej pomoci v súlade s platnou slovenskou legislatívou.

„Žiadosť o poskytnutie investičnej pomoci bola posúdená v intenciách zákona o investičnej pomoci, ktorý je schválenou schémou pomoci Európskou komisiou. Navrhovaná investičná pomoc podlieha oznámeniu Slovenskej republiky Európskej komisii o posúdenie zlučiteľnosti navrhovanej pomoci s vnútorným trhom EÚ. Do tohto času nemožno poskytnúť spoločnosti pomoc. S konečnou platnosťou o schválenej pomoci rozhodne Brusel,“ reagoval rezort hospodárstva.

Ružomberská spoločnosť Mondi SCP plánuje vo svojom závode začať s výrobou nového produktu. Podnik chce investovať do výroby recyklovaného kartónového vlnitého papiera zhruba 310 mil. eur. Vďaka plánovanej investícii by malo vzniknúť 90 nových pracovných miest. S realizáciou projektu chce ružomberská firma začať v prvom kvartáli roka 2018. O niečo vyše roka by sa malo začať s výrobou nového výrobku. Nový produkt sa bude vyrábať z recyklovaného odpadového papiera a kartónu zo separovaného zberu v komunálnej aj podnikateľskej sfére. Druhou zo vstupných surovín bude bielená buničina z vlastnej produkcie.

Mondi SCP v súčasnosti vyrába papier na štyroch papierenských strojoch. Ich produktom je predovšetkým nenatieraný grafický papier a v menšej miere aj obalový papier vyrábaný z bielenej buničiny. V roku 2015 vyrobil ružomberský podnik viac ako 62 tisíc ton obalového papiera a vyše 560 tisíc ton grafického papiera.

Mondi SCP, a.s. Ružomberok je jedným z najväčších výrobných podnikov skupiny Mondi a najväčší integrovaný závod na výrobu papiera a celulózy v SR. Skupina Mondi podľa zverejnených údajov na webovej stránke zamestnáva 26 tisíc pracovníkov v 31 krajinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičJana Kiššová
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD