Kaliňák vyhlásil zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák
Minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 23. marca (WebNoviny.sk) – Minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s teroristickými útokmi v Belgicku a s tým spojenou zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe vyhlásil druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky. Ako informovala Denisa Baloghová z tlačového odboru kancelárie prezidenta Policajného zboru, druhý stupeň je účinný oddnes od 00:00. Stupeň teroristického ohrozenia sa tak zvyšuje po prvýkrát.

Odporučili to experti

Kaliňák vyhlásil rozhodnutie na základe odporúčania expertnej skupiny na koordináciu výmeny a analýzy informácií a spolupráce v oblasti boja proti terorizmu, vytvorenej pri výbore Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky pre koordináciu spravodajských služieb a Rady Národného bezpečnostného analytického centra.

Druhý stupeň teroristického ohrozenia sa vyhlasuje, ak v niektorom z členských štátov Európskej únie alebo NATO došlo k pokusu alebo k trestnému činu terorizmu a sú možné súvislosti alebo dopady tohto činu so Slovenskou republikou, jej občanmi alebo jej záujmami. Trestný čin terorizmu voči SR je však málo pravdepodobný, nie je možné ho ale celkom vylúčiť.

Takisto sa môže vyhlásiť, ak dôjde k vyhláseniu rovnakej alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v ďalších členských štátoch EÚ a NATO alebo v prípade vyhlásenia rovnakej, alebo vyššej úrovne teroristického ohrozenia v iných krajinách, pričom tam vykonaný trestný čin terorizmu môže mať dopad na Slovenskú republiku, alebo súvisieť so Slovenskou republikou, jej občanmi alebo jej záujmami. Slovensko v tejto chvíli nie je konfrontované s priamou hrozbou teroristického útoku.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

V Bruseli zasadla bezpečnostná rada

Po utorňajších teroristických útokoch v Bruseli zasadala aj mimoriadna bezpečnostná rada. Po nej premiér Robert Fico aj šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák informovali, že na Slovensku spustili opatrenia, ktoré aktivovali aj po novembrových útokoch v Paríži. Monitorujú dopravné uzly, ako napríklad letiská a železničné stanice, ale aj kultúrne a športové podujatia. Do ulíc nasadili viac policajtov.

V utorok ráno Bruselom otriasli explózie na letisku Zaventen aj na stanici metra Maelbeek v blízkosti európskych inštitúcií. Bilancia útokov je najmenej 30 mŕtvych a približne 230 zranených. Pri útoku na letisku prišlo o život najmenej desať ľudí a ďalších 96 utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útoky sa prihlásil tzv. Islamský štát. Podľa dostupných informácií nie sú medzi obeťami ani zranenými Slováci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert FicoRobert Kaliňák