Severná Kórea pohrozila útokom na prezidentský palác v Soule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obrovská vojenská prehliadka v Pchjongjangu
Severná Kórea si v sobotu pripomenula 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce obrovskou vojenskou prehliadkou, ktorú sledoval vodca Kim Čong-un. Po vodcovom prejave nasledoval pochod vojakov vo formáciách, najprv však išli oddiely vojakov oblečených v štýle revolučnej armády, ktorá bojovala v druhej svetovej vojne proti Japonsku. Vrcholom prehliadky bola skupina medzikontinentálnych balistických striel, hoci nie je známe, že by boli aj úspešne otestované. Pchjongjang, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

Pchjongjang 26. marca (WebNoviny.sk) – Severokórejská armáda varovala dnes Južnú Kóreu, že zaútočí na prezidentský palác v Soule, ak sa prezidentka Pak Kun-hje neospravedlní za „velezradu“ a nenechá verejne popraviť predstaviteľov zodpovedných za údajné plány napadnúť severokórejské vedenie.

Informuje o tom agentúra AP, podľa ktorej ide o ďalšiu z hrozieb Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), adresovaných znepriatelenej Južnej Kórei a Spojeným štátom v súvislosti s ich spoločnými vojenskými cvičeniami. Prebiehajúce manévre nebývalého rozsahu Pchjongjang považuje za nácvik invázie na severokórejské územie.

Podľa varovania, ktoré zverejnili severokórejské štátne médiá, sa prezidentský palác v Soule nachádza v dosahu severokórejského delostrelectva a po vydaní príslušného rozkazu „stačí jedno kliknutie“.

Predpokladá sa, že delostrelectvo KĽDR je naozaj schopné zasiahnuť túto 10-miliónovú juhokórejskú metropolu bez väčšieho alebo akéhokoľvek varovania a spôsobiť rozsiahle škody či obete na životoch. Podľa AP je však takýto útok „vysoko nepravdepodobný“ a podobné hrozby zo strany KĽDR zaznievali aj v minulosti.

Severokórejský propagandistický portál DPRK Today zverejnil medzitým videopríspevok pod názvom „Posledná šanca“, ktorého súčasťou je počítačom vytvorená scéna zobrazujúca jadrový útok na Washington. V samotnom Pchjongjangu však nič nenasvedčuje zvýšenému napätiu a v uliciach je možné sledovať bežný ruch, informuje AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pak Kun-Hje