Muž prežil útok na bruselskom letisku, zomrel v metre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brusel
Foto: SITA/AP

New York/Brusel 27. marca (WebNoviny.sk) – Belgické úrady identifikovali už váčšinu z 31 obetí utorkových teroristických útokov v Bruseli. Americkí manželia, ktorí boli nezvestní od bombových útokov v Bruseli, pri nich podľa ich rodinných príslušníkov a zamestnávateľov zahynuli. Justin a Stephanie Shultsovci pochádzali z Tennessee a Kentucky, ale žili v Belgicku. Naposledy ich videli, keď odprevadili Stephaniinu matku na letisko tesne predtým, ako oblasťou s odbavovacími pultmi otriasol v utorok silný výbuch, ktorý zabil najmenej 31 ľudí, informovala agentúra Reuters.

V piatok sa potvrdilo, že medzi obeťami sú dvaja holandskí súrodenci žijúci v New Yorku, Alexander (29) a Sascha (26) Pinczowski. Stáli u pultu predaja leteniek na letisku, pretože sa plánovali vrátiť do New Yorku, keď došlo k útokom, informovala agentúra Reuters. Medzi zabitými je aj bývalý veľvyslanec Belgicka v USA André Adam. Potvrdila to jeho dcéra, ktorá uviedla, že jej 79-ročný otec sa pokúšal pri útoku na bruselskom letisku ochrániť svoju manželku. Ďalšou obeťou je podľa agentúry AP 48-ročná Patricia Rizzová, ktorej rodiny pochádza zo Sicílie. Ona sa však narodila už v Belgicku, kde vyštudovala a pracovala pre európske inštitúcie. Jej smrť potvrdilo talianske ministerstvo zahraničných vecí.

Medzi obeťami je podľa agentúry AP aj Jennifer Scintová Wätzmannová z Nemecka, ktorá bola trénerkou mládežníckeho klubu v hádzanej v nemeckom Aachene. Jej strýko Claudio Scinto povedal novinám Bild, že stála s manželom pri odbavovacom pulte na letisku v Bruseli, mali letieť na oneskorenú svadobnú cestu do New Yorku, keď vybuchla prvá bomba. Jennifer zabila a jej manžela zranila. Ďalšia žena, 40-ročná Elita Borborová Weahová, letela na pohreb nevlastného otca na Rhode Islande, keď ju zabil výbuch. Žena žila v Holandsku s 13-ročnou dcérou po tom, ako jej široká rodina ušla pred občianskou vojnou z Libérie a usadila sa v západnej Afrike, Európe a USA.

Obrazom: Teroristický útok v Bruseli

Brit David Dixon (53) odoslal svojej rodine sms správu, že je v bezpečí po tom, ako dve bomby vybuchli na letisku v Bruseli, ale krátko nato zahynul pri útoku v metre. Britské ministerstvo zahraničných veíc potvrdilo, že pracoval ako počítačový programátor, podľa novín žil v Bruseli s partnerkou a ich synom. Čínska ambasáda v Belgicku v piatok potvrdila, že pri útokoch bol zabitý jeden čínsky občan, uviedla však iba jeho priezvisko bez akýchkoľvek podrobností.

Na letisku v Bruseli prišla o život aj Peruánka Adelma Tapia Ruizová, ktorá snívala, že si raz otvorí vlastnú reštauráciu. V Belgicku žila s manželom, Belgičanom, už deväť rokov. Manžel iba tesne predtým zobral ich štvorročné dcéry, dvojičky, mimo rad čakajúcich, aby sa mohli pohrať. Jedno z nich zasiahla črepina strely do ruky a je hospitalizovaná, prežili však. Ďalšou obeťou je 20-ročný Leopold Hecht, študent bruselskej univerzity, ktorý bol pri útoku v metru vážne zranený a neskôr zraneniam podľahol. Pri výbuchu v metru zahynul aj belgický štátny zamestnanec Olivier Delespesse. Potvrdil to jeho zamestnávateľ, Federácia Valónsko-Brusel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať