Južná Kórea obvinila vodcu Kima, že odpálil ďalšiu raketu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severná Kórea odpálila do mora balistickú raketu
Foto: SITA/AP

SOUL 29. marca (WebNoviny.sk) – Kórejská ľudovodemokratická republika v utorok v Japonskom mori skúšobne odpálila ďalšiu raketu krátkeho doletu. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

Raketa bola podľa agentúry vypálená z oblasti pobrežného mesta Wonsan a prekonala vzdialenosť asi 200 kilometrov. Potom sa kontakt s ňou stratil. Nie je jasné, či raketa zasiahla stanovený cieľ na súši alebo či spadla do mora. Podľa zdroja z generálneho štábu juhokórejskej armády nie je možné stanoviť, či šlo o balistickú raketu alebo delostrelecký náboj s veľkým doletom.

KĽDR v posledných týždňoch vykonala celú sériu skúšok striel krátkeho doletu, ktoré zdôvodňuje ako svoju reakciu na sankcie uvalené zo strany OSN. Medzinárodné spoločenstvo nimi reagovalo na januárový jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-un