Študentský účet by mal ísť na účet banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vub

BRATISLAVA 30. marca (WBN/PR) – Tak ako občiansky preukaz, aj účet v banke je akousi vstupenkou do sveta dospelých, ktorá znamená nezávislosť i zodpovednosť. Ako vyplynulo z prieskumu, ktorý organizovala VÚB v marci tohto roku, mladí ľudia majú jasnú predstavu o tom, ako by mal vyzerať.

Nadupaný a zadarmo

„Študenti si chcú svoj prvý účet zriadiť na počkanie a zdarma by malo byť čo najviac služieb. Nielen vedenie účtu, ale i platobná karta a výbery z bankomatov, alebo bezplatné aplikácie mobil bankingu a výpisy z účtu. Považujú to za štandard,“ približuje predstavu mladých vedúca oddelenia depozitných produktov vo VÚB Katarína Vatrtová. „To všetko sme zaradili aj do nášho VÚB Účtu pre študentov a tiež účtu pre mladých. VÚB Účet majú študenti do 26 rokov zadarmo, ostatní klienti do 26 rokov za mesačný poplatok 3 eurá.“

Značná časť mladých ľudí sa pri výbere banky, v ktorej si plánujú otvoriť svoj prvý účet, orientuje podľa rodičov. „Individualisti“, ktorí sa rozhodujú sami, zháňajú informácie na internete i v pobočkách. Čo nájdu vo VÚB banke?

VÚB Účet pre študentov a mladých ponúka ideálny mix benefitov

Okrem ponuky je pre mladých veľmi dôležitý prístup. Banku nevnímajú ako k inštitúciu, ku ktorej by mali pociťovať rešpekt, ale skôr ako bežnú službu a pri komunikácii s ňou očakávajú ľudskosť bez posudzovania zovňajšku.

Nezávislosť financujú rodičia

Mať účet je fajn, ale mať účet s prostriedkami je ešte lepšie. Podľa prieskumu spoločnosti United consultants mladí ľudia najradšej utrácajú peniaze na hudbu, cestovanie a nákupy cez internet. 25% opýtaných študentov si na svoje výdavky privyrába brigádami. Drvivá väčšina z nich dostáva aj vreckové od rodičov. Jeho priemerná výška je okolo 56 eur mesačne. Stredoškoláci dostávajú časť peňazí v hotovosti a zvyšok na účet, vysokoškoláci dostávajú prostriedky takmer výlučne na účet. Súvisí to aj s tým, že vysokoškoláci často žijú na internáte v mieste štúdia, teda mimo domova.

Medzi výškou vreckového stredo- a vysokoškolákov je značný rozdiel. Štandardné stredoškolské vreckové sa pohybuje od 10 do 30 eur/mesiac a rodičia zvyknú hradiť všetky výdavky dieťaťa mimo tejto sumy. Vysokoškolské začína cca od 50 do 200 eur/mesiac a často zahŕňa pravidelné mesačné platby spojené so štúdiom, ktoré si študenti musia uhradiť z vreckového.

Šetrenie je populárne

Viac ako polovica slovenských študentov (60 %) má vreckové výlučne na míňanie podľa svojho uváženia. Prieskum dokazuje, že k peniazom pristupujú zodpovedne. Až 85 % z nich sa snaží šetriť. Väčšinou nepravidelne. Na pravidelné odkladanie má 30 % z tých, ktorí si sporia.

Dôvody šetrenia sú rôzne. Od športových potrieb, výletov s kamarátmi, notebookov a fotoaparátov až po možnosť cestovať či financovať si ďalšie štúdium.

VÚB banka je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. Je aktuálnou držiteľkou ocenenia Najlepšia banka na Slovensku od magazínu Global Finance ako aj ocenenia Banka s najlepšími službami privátneho bankovníctva na Slovensku od magazínu Euromoney. Svoje služby na Slovensku poskytuje prostredníctvom siete 190 retailových pobočiek, 26 firemných pobočiek a 11 hypotekárnych centier. Banka zároveň prevádzkuje aj jednu pobočku v Českej republike.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VÚB Všeobecná úverová banka