Osobnosti varujú Trumpa pred Putinom, podpísal i Dzurinda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin počas výročnej tlačovej konferencii v Kremeľskom paláci. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 10. januára (WebNoviny.sk) – BRATISLAVA 11. januára (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimír Putin nie je americkým spojencom a nie je ani dôveryhodným medzinárodným partnerom. „Putin neusiluje o to, aby bola Amerika opäť veľkou. My – vaši spojenci, áno,“ píše sa v liste novozvolenému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý podpísali osobnosti hlavne zo strednej a východnej Európy, medzi nimi i slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

O liste informuje americký denník The Washington Post. Okrem Dzurindu list podpísali i českí exministri zahraničných vecí Karel Schwarzenberg a Alexandr Vondra. Ďalšími zo 17 signatárov sú napríklad bulharský prezident Rosen Plevneliev, exprezident Estónska Toomas Hendrik Ilves či bývalý švédsky premiér Carl Bildt a exminister zahraničných vecí Poľska Radoslaw Sikorski.

Putin podľa osobností nepoužije iba vojenské zastrašovanie

Osobnosti Trumpovi pripomínajú, že i jeho predchodcovia Barack Obama a George Bush mladší sa pokúsili zlepšiť vzťahy s Ruskom na základe dôvery a priateľstva.

„Veľká chyba – Putin naložil s ich dobrým úmyslom ako s jeho príležitosťou,“ píše sa ďalej v liste. V ňom bývalí či súčasní politici varovali Trumpa pred zrušením sankcií voči Rusku, pripomínajú mu snahy Kremľa destabilizovať Ukrajinu a anexiu Krymu. Myslia si, že zrušenie sankcií by nedestabilizovalo iba Ukrajinu, ale aj celú Európu.

„Keď nás Amerika potrebovala, prišli sme. Boli sme s vami v Iraku. Boli sme s vami v Afganistane. Riskovali sme spoločne, spoločne sme obetovali našich synov a dcéry,“ píšu s tým, že spoločne tiež bránili transatlantickú spoločnosť, a to je to, čo robí spojenectvo Európy a USA silné. „Keď sú silné Spojené štáty americké, sme všetci spoločne silnejší,“ dodali politici a expolitici.

Dohoda s Putinom podľa nich neprinesie mier, ale vojna bude podľa nich pravdepodobnejšia. Putin podľa osobností nepoužije iba vojenské zastrašovanie, ale aj kybernetické útoky, energetický a ekonomický tlak, špionáž či dezinformácie.

Trump vždy vedel, že Putin je veľmi chytrý

Washington Post pripomína, že európski politici napísali v roku 2009 podobný list aj Trumpovmu predchodcovi Barackovi Obamovi. Vtedy list podpísali terajší poradca prezidenta Andreja Kisku Martin Bútora, bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš či český exprezident Václav Havel, poľský exprezident Lech Walesa, ale aj Schwarzerberg a Vondra.

Donald Trump sa funkcie ujme 20. januára. Je známy svojím pozitívnym postojom k Putinovi, viackrát sa o ňom obdivne vyjadril. Napríklad, keď Putin nezareagoval vyhostením amerických diplomatov na vyhostenie 35 ruských diplomatov z USA,

Trump na Twitteri uviedol, že „vždy vedel, že Putin je veľmi chytrý“. Budúci americký prezident Putina nikdy nekritizoval, hoci americké tajné služby vo svojej správe tvrdia, že ruský prezident nariadil kybernetické útoky na e-maily členov Demokratickej strany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexandr VondraBarack ObamaCarl BildtDonald TrumpGeorge BushKarel SchwarzenbergLech WalesaMartin BútoraMikuláš DzurindaPavol DemešRadoslaw SikorskiRosen PlevnelievToomas Hendrik IlvesVáclav HavelVladimir Putin