Kotleba: Polícia nezvládla bytovú prehliadku člena strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marian Kotleba
Marian Kotleba Foto: archívne, Vaclav Salek/CTK via AP

BRATISLAVA 7. februára (WebNoviny.sk) – Polícia podľa predsedu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu porušila viackrát zákon pri utorňajšej domovej prehliadke bytu štatutára občianskeho združenia Naše Slovensko pomáha Martina Žáčika. Ten je zároveň členom Kotlebovej strany.

Ako informoval v utorok na tlačovej besede Kotleba, pravdepodobne policajná jednotka boja proti terorizmu a extrémizmu vykonala politicky motivovaný zákrok. „Dôvodom policajného zákroku bolo vykonanie domovej prehliadky pre výroky na sociálnej sieti. Posledný z nich mal byť publikovaný 6. novembra 2015,“ uviedol Kotleba.

Žáčik výzvu uposlúchol

Polícia podľa Kotlebu postupovala v rozpore s Trestným poriadkom, podľa ktorého policajti môžu úkony vykonávať od 7:00 do 20:00. Prehliadka sa však začala 6:05. „Polícia môže urobiť prehliadku aj inokedy, ak ide o neodkladný úkon,“ povedal s tým, že v tomto prípade nemožno hovoriť o neodkladnom úkone, keďže od posledného výroku uplynul rok a štvrť.

Policajti porušili Trestný poriadok podľa Kotlebu aj v tom, ako postupovali pred začatím prehliadky. Zdôvodnil, že pred vykonaním prehliadky musí byť jasná výzva, ak nebude uposlúchnutá, môže dôjsť k prehliadke. „V zápisnici je spomenutá výzva na odovzdanie predmetov. Nikde nie je napísané, že by Žáčik výzve nevyhovel,“ povedal Kotleba, podľa ktorého policajti teda formálne prehliadku nezvládli.

Kotleba tiež informoval, že domová prehliadka bola prerušená o 6:15, keď Žáčik skolaboval. Sanitka rýchlej zdravotnej pomoci k nemu prišla 6:25. Sanitkou bol odvezený do nemocnice v Trenčíne, kde je doteraz hospitalizovaný. Podľa Kotlebu Žáčik si vyzliekol po nástupe do sanitky bundu, ktorú si zavesil na jej dvere.

„Z vrecka jeho bundy a bez jeho súhlasu mu policajt zobral zväzok kľúčov od jeho bytu a tie použil na otvorenie jeho súkromného bytu. Jeho svokra vyzvala policajta, aby kľúče vrátil. Ten to arogantným spôsobom odmietol. Policajti manipulovali s kľúčmi viac ako dve hodiny bez toho, aby tam bol niekto z rodiny,“ vyhlásil Kotleba s tým, že v stredu podajú na generálnej prokuratúre trestné oznámenie na policajtov. Zároveň vymenoval mená ôsmich policajtov, ktorí prehliadku vykonávali i meno sudkyne, ktorá o prehliadke rozhodla.

Polícia zaistila veci pre ďalšie vyšetrovanie

Zdravotné problémy Martina Žáčika po začiatku prehliadky potvrdila aj polícia. „Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc a následne bol Martin Ž. prevezený na ošetrenie do Fakultnej nemocnice v Trenčíne,“ informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Zdôraznila, že voči menovanému neboli použité zo strany polície žiadne donucovacie prostriedky a Martin Ž. nebol zadržaný ani zatknutý v zmysle Trestného poriadku. Antalová tiež uviedla, že domová prehliadka sa následne uskutočnila štandardne za prítomnosti manželky Martina Ž. aj ďalšej osoby.

Pri prehliadke policajti podľa nej zaistili veci, ktoré budú predmetom ďalšieho znaleckého skúmania. „Nakoľko vyšetrovanie naďalej trvá, v tomto štádiu vyšetrovania nie je možné k prípadu poskytnúť viac informácií,“ uzavrela Antalová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko