Samospráva žiada 141 miliónov € za výpadky z daní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sýkora
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Mestá a obce žiadajú vládu a ministerstvo financií o mimoriadnu kompenzáciu 141 miliónov eur na dorovnanie výpadkov vo svojich rozpočtoch, ktoré spôsobil nižší výber daní a hospodárska kríza.

Uvedená suma zodpovedá rozsahu prognózy výnosu dane na rok 2010, ako ju spracovalo ministerstvo financií v roku 2009,“ povedal dnes po rokovaní Rady Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) predseda Michal Sýkora. Miestna samospráva podľa jeho slov nastavila svoje rozpočty na úroveň príjmov odhadovanú štátom, výpadok v daniach pre mestá a obce však predstavuje na rok 2010 cca 141 miliónov eur, bez ktorých si neporadia. „Časť samospráv bude mať problém, aby prežila, pôjdu do nútenej správy, a nebude to jedna, dve, tri obce, bude ich viac,“ naznačil Sýkora možnú budúcnosť, ak mestá a obce peniaze od vlády nedostanú.

Ak štát miestnej samospráve kompenzáciu vyplatí, rozdelí sa plošne podľa kritérií rozdeľovania platných pre rok 2009. Suma 141 miliónov eur pozostáva z 88 miliónov eur predstavujúcich zníženie výnosu dane z príjmov fyzických osôb v dôsledku legislatívnych opatrení (výpadok tejto dane bol pôvodne 121 miliónov eur, ale 33-miliónovú mimoriadnu dotáciu dostali obce v apríli) a 53 miliónov eur sú peniaze na zmiernenie pokračujúceho prepadu výnosu dane z príjmov fyzických osôb vplyvom hospodárskej krízy na trh práce, zamestnanosť a mzdy. ZMOS zároveň požaduje, aby výnosy z daní pre miestnu samosprávu prichádzali do 10. dňa v mesiaci a nie 20-teho ako v súčasnosti.

— VIDEO –>

Vláda by tiež mala naplniť svoje uznesenie a dofinancovať program rozvoja vidieka sumou 10,5 milióna eur, peniaze sú určené najmä pre malé obce. Sýkora pripomenul, že peniaze mali byť k dispozícii do 30. júna.

Mestá a obce žiadajú aj urýchlene preplatiť náklady na záchranné a zabezpečovacie práce pri povodniach. Zároveň by mal štát vyčleniť osobitné finančné prostriedky na obnovu ich majetku a infraštruktúry poškodenej záplavami. Rovnako chce miestna samospráva urýchliť uhrádzanie nákladov pri čerpaní eurofondov a aj zrýchliť úhrady za náklady pri aktivačných prácach, kde zamestnávajú nezamestnaných.

Zástupcovia ZMOS sa zhodli, že samospráva sa snaží hospodáriť efektívne, rozpočty pre rok 2010 nastavili úsporne a s ťažkou ekonomickou situáciou výpadkov daní sa nevedia vyrovnať sami. Sýkora zdôraznil, že s prepadom príjmov obce bojujú už druhý rok, k úsporným opatreniam pristupujú od februára 2009.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal Sýkora
Firmy a inštitúcie ZMOS Združenie miest a obcí Slovenska