KANDRÁČ: Mikloš má právo kontrolovať najvyšší súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kandráč, Radičová
Sprava: Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a verejný ochranca práv (ombudsman) Pavel Kandráč počas prijatia na Úrade vlády SR. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) – Ministerstvo financií má podľa ombudsmana Pavla Kandráča právo kontrolovať hospodárenie Najvyššieho súdu SR. Predseda NS SR Štefan Harabin pritom vládny audit rezortu financií opakovane odmietol, považuje ho za protizákonný. Verejný ochranca práv už od piatka premýšľa, čo chcel Harabin dosiahnuť, keď svoje stretnutie s ministrom financií Ivanom Miklošom k vládnemu auditu podmienil jeho prítomnosťou i prítomnosťou generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. „Kontrola je výsostné právo ministra financií, takže neviem, čo by tam naša prítomnosť mala, či nemala robiť,“ povedal agentúre SITA Kandráč.

Ombudsman si nevie predstaviť, aké základné ľudské práva by mohli byť porušené pri ministerskej kontrole na Najvyššom súde SR. „Odchádzam teraz na dovolenku, ale budem aj tam rozmýšľať,“ konštatoval Kandráč. Keď človek pracuje, podľa jeho slov robí aj chyby. Ak sa tie zautomatizujú, nemusí si ich už uvedomovať. „Ja sám som pozval do nášho úradu Najvyšší kontrolný úrad, lebo to považujem za určitý spôsob riadenia a som rád, keď iný nájde chyby a budú sa odstraňovať,“ dodal Kandráč. Ak ho však na stretnutie Harabina s Miklošom príslušné inštitúcie pozvú, svoju prítomnosť pri kontrole zváži. Harabin bol v minulosti ministrom spravodlivosti za ĽS-HZDS a Kandráč poslancom za ĽS-HZDS.

Ministerstvo financií sa už vyše týždňa pokúša urobiť na Najvyššom súde SR kontrolu hospodárenia, ktorú schválil Mikloš. Harabin ju však opakovane neumožnil. Najprv tvrdil, že kontrolóri nemali správny dátum na poverení, lebo prišli v iný deň, i keď o zmenu termínu ich požiadal práve Najvyšší súd SR. Neskôr Harabin obhajoval rozhodnutie o nemožnosti kontroly rezortu financií na NS SR jedným starším uznesením pléna ústavného súdu, z ktorého to podľa Harabina vyplýva. Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková minulý týždeň v pondelok po stretnutí s premiérkou uviedla, že nevie, na aké uznesenie pléna ÚS sa Harabin odvolal. Mikloš už udelil za zmarenie kontroly NS SR pokutu 33-tisíc eur a Harabinovi tisíc eur. Pokuta za odmietnutie vládneho auditu bude právoplatná najskôr okolo 6. septembra.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dobroslav TrnkaIvan MiklošIvetta MacejkováPavel KandráčŠtefan Harabin
Firmy a inštitúcie NS Najvyšší súd SR