Ani krok bez skicára: Paralelné svety Bena Heineho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.benheine.com

Pod rukami Bena Heineho vzniká dokonalé spojenie kresieb vytrhnutých zo skicára a fotografií reálneho pozadia. Bez zbytočných švov a drsných zásahov spája dva svety. Hoci realita a fantázia do seba perfektne zapadajú, výsledný obraz má pridanú hodnotu – často zmenenú na nepoznanie.

„Je to veľmi vzrušujúci spôsob vyjadrenia sa, pretože tu neexistujú žiadne limity. Všetko je možné a jedinou existujúcou prekážkou je moje vlastné vnímanie reality. Mojím pôvodným zámerom bola konfrontácia kresby a fotografie ako neustále bojujúcich kontrastov. Tento zámer sa však nakoniec zmenil na mierumilovnú kombináciu dvoch rôznych médií,“ uviedol 27- ročný umelec, ktorý považuje pokoj vyžarujúci z jeho diel za najväčší zdroj ich sily.

Bez názvu
Foto: www.benheine.com

Ben sa narodil v Afrike, ale detstvo strávil v Bruseli. Vyštudovaný žurnalista si v živote vyskúšal niekoľko profesií, kým natrvalo zakotvil pri umeleckej grafike. Nevyhol sa ani skladaniu básní. „Kedysi som písal básne a aj vo svojich dielach sa snažím zachovať poetický význam. Každý nový obraz by mal rozprávať svoj príbeh a vytvoriť intenzívne emócie, podobne ako báseň či melódia,“ prezradil o svojich dielach mladý Belgičan.

Bez názvu
Foto: www.benheine.com

Pri svojej práci používa rôzne techniky. Jeho najobľúbenejšou je tá tradičná, pri ktorej si zvolí vhodný objekt, nakreslí ho, odtrhne náhodnú časť a priloží ju k reálnemu pozadiu. Potom už len stačí stisnúť spúšť fotoaparáta a dielo je na svete. „Pri tejto metóde sa ale vždy snažím vytvoriť istý kontrast medzi fantáziou a skutočnosťou.“ Pri ďalšej metóde si najprv vytlačí veľké pozadie zvolenej scenérie, ku ktorej potom pridá vlastnú kresbu a výsledný efekt odfotografuje. Jeho obľúbenou metódou je odfotenie vlastnej ruky držiacej obrázok, ktorú potom doplní do úplne inej fotografie. Takto vznikali aj „horiace“ obrázky. „Tie sú mojimi najobľúbenejšími, pretože obsahujú silné emócie. Divák si uvedomuje, že sa niečo deje. Je to moment zachytený fotoaparátom, ktorý sa už nikdy nezopakuje,“ hovorí Ben o dielach, ktoré sa na záver menia na popol.

Bez názvu
Foto: www.benheine.com

V jeho zbierke s názvom Pencil Vs Camera (Ceruzka verzus fotoaparát) je už vyše 40 fotografií a neustále vznikajú nové. V priebehu tohto roku by mal ich počet presiahnuť stovku. No Ben má v zálohe aj ďalšie plány. Okrem výstav (najbližšia sa bude konať v Londýne) plánuje cestovať po rozvojových krajinách, v ktorých by rád pracoval s komunitami na umeleckých projektoch. „Tiež sa sústredím na projekty v Belgicku vrátane veľkoplošných diel, ktoré budú spájať sochy s tradičnými kresbami,“ dodal nadšený umelec. Vyzerá to tak, že sa máme na čo tešiť.

Pozrite si aj krátke video s Benovými fotografiami (od 12. sekundy):

https://www.youtube.com/watch?v=t9qWAPRfuoI

http://www.benheine.com/

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať