Košický súd trestal za rasistické pokriky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rasizmus
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

KOŠICE 14. marca (WEBNOVINY) – Z trestného činu podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti uznal vinnými Okresný súd Košice I Ivana S. (29 r.), Štefana B. (25 r.) a Romana P. (21). Podľa rozsudku v októbri 2009 na Dominikánskom námestí v Košiciach pred barom Koloseum opitý vykrikovali „Židia do plynu, Cigáni do plynu, Antifa, ha, ha, ha“. Potom až do príchodu policajných hliadok prevracali stoly a lavice.

Ivanovi S. súd vymeral štyri roky väzenia v ústave so stredným stupňom stráženia. V roku 2009 bol za vyhrážanie sa afroamerickej hráčke košického basketbalového klubu Cassovia odsúdený na 17 mesiacov nepodmienečne. Z výkonu tohto trestu bol podmienečne prepustený. V trestnom registri má odsúdenia aj za iné extrémistické trestné činy. Štefanovi B. súd vymeral päť a pol roka väzenia v ústave s najmiernejším stupňom stráženia. Tretí obžalovaný Roman P. dostal dva roky s podmienečným odkladom na tri roky. Odsúdený nebol len za podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, ale aj za nebezpečné vyhrážanie.

Súd považoval za dokázané, že na prevádzkara baru, ktorý chcel skupine zabrániť vo vstupe do podniku, kričal, že ho zabije a od jedného z partie pritom pýtal pištoľ. Za hlavné usvedčujúce dôkazy proti obžalovaným súd uznal výpoveď prevádzkara baru a viacerých návštevníkov podniku. Rozsudok nie je právoplatný. Odvolanie podali Štefan B. a Ivan S. Na skutku sa podľa obžaloby zúčastnili aj Marek T. (22 r.) a Igor L. (20 r.). Súd ich už skôr odsúdil trestným rozkazom, teda v skrátenom konaní bez hlavného pojednávania, na podmienečné tresty.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia