Svadba princa Williama a Kate bola ako z rozprávky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Svadba princa Williama
Foto: BBC

BRATISLAVA 29. apríla (WEBNOVINY) – Princ William a Kate Middleton si vo Westminsterskom opátstve povedali krátko po 12:00 (SELČ) svoje „áno“. Odteraz bude mladomanželku celý svet poznať ako princeznú Catherine. Mladý pár sobášom prijal vojvodský titul. Z Williama sa stala Jeho kráľovská výsosť vojvoda z Cambridgeu a z Catherine Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cambridgeu. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z Waleského zlata, ktoré darovala svojmu vnukovi princovi Williamovi kráľovná Alžbeta II. krátko po jeho zásnubách. Catherine, rovnako ako princezná Diana v roku 1981, nesľúbila Williamovi pred oltárom poslušnosť, ale „lásku, podporu, úctu a starostlivosť“. Dvojicu oddávala hlava anglikánskej cirkvi, Arcibiskup z Canterbury, Rowan Williams.

Časový harmonogram kráľovskej svadby:

Od 9:15 (SELČ) začali hostia zapĺňať svoje miesta. Ženích s bratom, otcom a jeho manželkou Camillou vyrazia na svadbu z Clarence House, nevesta a jej rodina, družičky a pážatá z hotela Goring a členovia kráľovských rodín z Buckinghamského paláca.

10:17 (SELČ) – Prichádza svetoznámy futbalista David Beckham s manželkou Victoriou.

10:30 (SELČ) – Prichádza brat zosnulej princeznej Diany Earl Spencer. V tomto čase sú už prítomní aj predstaviteľ Mr. Beana, Rowan Atkinson či austrálsky plavec Ian Thorpe.

9:46 (SELČ) – Na svadobný ceremoniál prichádzajú desiatky politických predstaviteľov, prítomný je tiež premiér Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska David Cameron s manželkou Samanthou. Okrem iného dorazil aj režisér a bývalý manžel speváčky Madonny Guy Ritchie s priateľkou Jacqui Ainsley.

10:48 (SELČ) – Medzi hosťami je už aj hudobník Elton John s manželom Davidom Furnishom.

11:02 (SELČ) – Po červenom koberci prichádza do kostola austrálska premiérka Julia Gillard.

11:13 (SELČ) – Ženích v červenej uniforme vyrazil z Clarence House. Svojich fanúšikov zdraví z čiernej limuzíny s úsmevom na tvári, davy jasajú.

11:19 (SELČ) Princ William dorazil do Westminsterského opátstva spoločne s jeho svedkom, bratom princom Harrym z Walesu. Pristavujú sa pri usadených hosťoch.

11:25 (SELČ) – Na kráľovskú svadbu prichádzajú ďalší pozvaní hostia, okrem iných aj monacký princ Albert.

11:32 (SELČ) – Do katedrály prichádza matka nevesty Carole v sprievode brata Kate Middleton. Jej kostým navrhla Catherine Walker, ktorá patrila k obľúbeným módnym dizajnérkam zosnulej princeznej Diany.

11:35 (SELČ) – Buckinghamský palác každú chvíľu opustia kráľovská princezná,viceadmirál Timothy Laurence, vojvoda z Yorku, princezná Eugenie z Yorku, princezná Beatrice z Yorku, gróf a grófka z Wessexu. Do Westminsterského opátstva dorazia o 10:40.

11:35 (SELČ) – Polícia zaznamenala podozrivé auto, členovia ochrannej služby si myslia, že je v ňom bomba.

11:41 (SELČ)Kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburghu vyrážajú z Buckinghamského paláca.

11:46 (SELČ) – Do Westminsterského opátstva vstupuje otec ženícha, princ Charles s manželkou Camillou.

11:50 (SELČ) – Nevesta odchádza v sprievode Michaela Middletona z hotela Goring.

12:00 (SELČ) – Kate Middleton vchádza do Westminsterského opátstva v bielych šatách s dlhou vlečkou od návrhárky Sarah Burton. Obrad sa mal pôvodne začať o 12:00 (SELČ).

12:05 (SELČ) – Oficiálne sa začal kráľovský svadobný obrad. Prostredníctvom veľkoplošných obrazoviek a zvukovému prenosu slávnostný ceremoniál vidia a počujú aj ľudia v Hyde Parku a na Trafalgarskom námestí.

12:17 (SELČ) – Princ William a Kate Middleton si vzájomne povedali „áno“ a následne zložili manželský sľub.

12:18 (SELČ) – Princ William navliekol Kate svadobný prsteň z waleského zlata, ktoré darovala svojmu vnukovi kráľovná Alžbeta II. krátko po jeho zásnubách. Sám obrúčku nosiť nebude.

12:20 (SELČ) – „Vyhlasujem vás za muža a ženu,“ vyhlásil arcibiskup z Canterbury a hlava anglikánskej cirkvi Rowan Williams. Princ William a Kate Middleton sú oficiálne manželia.

12:34 (SELČ) – Obrad pokračuje príhovorom pre novomanželov a bohoslužbou londýnskeho biskupa Richarda Chartresa.

12:44 (SELČ) – Novomanželia kľačia pred oltárom, aby si vypočuli modlitbu.

13:00 (SELČ) Princ William a Kate Middleton sa stali vojvodom a vojvodkyňou z Cambridgeu. Obrad sa pomaly končí, zaznela aj britská hymna.

13:05 (SELČ) Mladomanželia odchádzajú po červenom koberci z Westminsterského opátstva na čele sprievodu do Buckinghamského paláca. Odvážajú sa v otvorenom historickom koči State Landau z roku 1902 určenom predovšetkým pre slávnostné udalosti ako sú korunovácie či svadby. Sedačky sú vystlané červeným saténom. Celkovo je v sprievode päť kočov, v ktorých budú postupne sedieť svedkovia, kráľovná Alžbeta II. s vojvodom z Edinburghu a rodičia novomanželov. Fanúšikovia si majú po prvý raz možnosť odfotiť mladomanželov Williama a Kate.

13:25 (SELČ) Mladomanželia prichádzajú do Buckinghamského paláca. Nasledujú členovia kráľovskej rodiny, členovia zahraničných kráľovských rodín a ďalší hostia.

14:10 (SELČ) – Podľa vyjadrení polície sa na Red Lion Square v centre Londýna zhromaždila skupinka asi 70 demonštrantov, ktorí mali údajne narušiť priebeh svadby.

14:20 (SELČ) – Pred Buckinghamským palácom sa zhromaždili státisíce divákov, aby videli princa Williama a princeznú Catherine na balkóne Buckinghamského paláca. Niektorí fanúšikovia sa počas čakania kúpali vo fontáne.

14:25 (SELČ) – Pár máva svojim fanúšikom z balkóna Buckinghamského paláca, spoločnosť im robia najbližší rodinní príslušníci.

14:26 (SELČ) – Pred očami fanúšikov padol prvý, veľmi krátky mladomanželský bozk. Približne o dve minúty k nemu zaľúbenci pridali druhý.

14:30 (SELČ) – Nasledovala letecká prehliadka britského kráľovského letectva.

14:32 (SELČ) – Kráľovská rodina opustila balkón, spolu s pozvanými hosťami sa odobrali na slávnostnú recepciu v Buckinghamskom paláci.

.

Svadba
Foto: SITA/AP

Obrúčku Kate Middleton vyrobilo klenotníctvo Wartski

Obrúčku Kate Middleton vyrobilo klenotníctvo Wartski z waleského zlata, ktoré darovala svojmu vnukovi princovi Williamovi kráľovná Alžbeta II. krátko po jeho zásnubách. Prestížna rodinná firma už vytvorila pre kráľovskú rodinu niekoľko obrúčok. Okrem iných aj tie pre princa Charlesa a Camillu Parker-Bowles v roku 2005. Rovnako ako v prípade Williama ich vytvorili z waleského zlata.

Prsteň mal až do dôležitej chvíle pred oltárom vo Westminsterskom opátstve pri sebe ženíchov svedok princ Harry. Slová „týmto prsteňom, beriem si teba…“ pri navliekaní obrúčky hovoril len William. On totiž prsteň, tak ako jeho otec Charles pri svadbe s Dianou, nosiť nebude. Informácie zverejnila webová stránka magazínu People.

Kráľovská svadba princa Williama a Kate Midleton
Foto: SITA/AP

Ďalšie informácie a fotografie z kráľovskej svadby princa Williama a Kate Middleton nájdete tu:

Kráľovská svadba obrazom: Momenty, na ktoré čakal celý svet

Beckham sa postaral o módne faux pas na kráľovskej svadbe

Kate a William – od prvého stretnutia po sobáš

Kráľovská svadba zaznamenala v statusoch na Facebooku rekord

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta II.David CameronJacqui AinsleyKate MiddletonKráľovná Alžbeta II.Princ HarryPrinc WilliamPrincezná Diana