Pakistanci vylovili 12-metrového žraloka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
žralok
Foto: SITA/AP

KARÁČÍ 9. februára (WEBNOVINY) – Pakistanskí rybári vylovili z mora gigantického žraloka veľrybieho. V rybárskych sietiach v Arabskom mori ho objavili už mŕtveho.

Žralok meral 12 metrov a vážil sedem ton.

Pri pobreží sa počas výlovu nezvyčajného žraloka zhromaždili stovky ľudí, ktorí si nenechali ujsť netradičné divadlo. Mŕtvu rybu z mora vyťahovali dva žeriavy takmer štyri hodiny.

Lov žralokov veľrybích je zakázaný v mnohých krajinách juhovýchodnej Ázie, no žraločie plutvy patria k vyhľadávaním tovarom na trhu.

Za posledných sedem rokov sa pri brehoch Pakistánu našlo, alebo ulovilo 35 žralokov veľrybích, uviedol pre média pakistanský konzultant Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) Mohammad Moazzam Khan.

žralok
Foto: SITA/AP

Žralok veľrybí patrí k najväčším morským živočíchom na svete. Pre človeka je zväčša neškodný, pretože sa živí takmer výlučne planktónom, ktorý filtruje žiabrovým aparátom. Má koncové ústa a hoci jeho ústny otvor dosahuje šírku vyše metra, čeľuste má vyzbrojené iba drobnými zúbkami.

Zvyčajne pláva pomaly blízko pod hladinou, pričom zbiera potravu. Pozorovali ho však aj vo zvislej polohe, keď do veľkých úst naberal potravu ako do obrovského kýbľa. V oblastiach kde je množstvo planktónu, niekedy vytvára veľké zoskupenia, inak však žije samotársky.

Informácie pochádzajú zo stránok tribune.com.pk, washingtonpost.com a wikipedia.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia