Brusel žiada zákaz vývozu alkoholu z Česka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

PRAHA 19. septembra (WEBNOVINY) – Úrady na juhovýchode Poľska objavili 200 fliaš s alkoholom v baleniach, v akých sa v Českej republike dostali na trh liehoviny obsahujúce jedovatý metylalkohol.

Internetový portál iDNES.cz cituje hovorkyňu colnej správy v meste Kielce Joannu Kempovú, podľa ktorej musí obsah metanolu vo fľašiach stanoviť chemický rozbor trvajúci niekoľko dní.

Pravdepodobne ide o metanol,“ povedala s tým, že alkohol bol v baleniach, pred akými varovala v upozorneniach česká polícia.

V meste Kielce zomreli koncom augusta na otravu metylalkoholom dvaja ľudia. Poľsko, podobne ako Slovensko, zaviedlo zákaz predaja a dovozu českého alkoholu s výnimkou piva a vína.

Rodné listy fliaš do dvoch týždňov

Alkohol
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Česká vláda chystá úplne nový systém označovania fliaš s tvrdým alkoholom.

Ich pôvod by malo byť odteraz možné jednoduchšie vystopovať, keďže budú disponovať akýmsi „rodným listom“, informoval v stredu premiér Petr Nečas.

„Nové kolky by sme mali byť schopní dodať do dvoch týždňov,“ uviedol.

Polícia medzitým podľa Nečasa naďalej intenzívne pokračuje vo vyšetrovaní fungovania distribučnej siete, z ktorej sa rozšíril otrávený alkohol. Predseda českej vlády zároveň opäť obhajoval zavedenie čiastočnej prohibície na predaj destilátov s obsahom alkoholu vyšším ako 20 percent.

„Ministerstvo zdravotníctva týmto mimoriadnym opatrením učinilo správny krok a ak sa nám podarilo zachrániť len jeden život, potom to určite každý akceptuje,“ vyhlásil. Terajší stav je však podľa neho dlhodobo neudržateľný, keďže okrem „poctivých výrobcov alkoholu“ ohrozuje aj „časť našej ekonomiky“.

Európa vyzýva Česko k prijatiu zákazu vývozu

Európska komisia (EK) vyzýva Česko, aby prijalo celoplošný zákaz vývozu tvrdého alkoholu do všetkých krajín EÚ i ďalších štátov.

Ak tak neurobí česká vláda, komisia je pripravená prijať potrebné opatrenia sama. Brusel chce takto ochrániť obyvateľov bloku pred možnou otravou pančovaným alkoholom.

Výkonný orgán EÚ by chcel týmto návrhom zároveň predísť jednostranným zákazom dovozu zo strany ďalších členských štátov. K tomu ešte v nedeľu pristúpilo Poľsko a v utorok aj Slovensko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petr Nečas