Mafia ide po krku korunnému svedkovi z kauzy Turecký kamión

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zbran
Foto: SITA
Kamión
Foto: Ilustračné foto SITA Foto: Ilustračné, SITA

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Výpoveď muža, ktorý bol korunným svedkom v kauze známej ako „turecký kamión“, získala TV JOJ. Podľa jeho vyjadrenia mu slovenská polícia neposkytla adekvátnu ochranu pre utajeného svedka.

Muž, ktorý tajnej službe a polícii pomohol rozbiť medzinárodnú bandu pašerákov drog, bol dlhoročný colník a deklarant, o ktorom bývalý šéf polície Jaroslav Spišiak po ukončení akcie hovoril tak, že pre brutálnych hrdlorezov bol najdôležitejším článkom pri kšefte s prekurzorom a pokuse o obchod so zbraňami pre teroristov IRA a ETA.

Tento muž po akcii „turecký kamión“ dostal okamžite civilnú ochranu, potom trvalú ochranu svedka zabezpečenú políciou. Teraz tvrdí, že útvar Odboru ochrany svedkov jemu a jeho rodine neposkytol žiadnu ochranu. Dokonca ich umiestnili do prostredia, v ktorom ich spoznávali ľudia, bývalí kolegovia, známi.

„Bolo nám sľúbené, že dostaneme novú identitu, že budeme premiestnení do cudzieho štátu, že dostaneme štartovací balík peňazí. Z tohto nebolo dodržané nič,“ dodal pre TV JOJ.

Muž aj s manželkou opätovne žiadali o vstup do programu ochrany svedkov, no podľa informácií TV JOJ im to úrady tento týždeň zamietli. Opätovne vstúpiť do programu sa rozhodli po tom, ako jeho manželku v auguste kontaktovala neznáma osoba z prostredia podsvetia z odkazom balkánskej mafie pre jej manžela: „Odkáž mu, že jazyk reže hlavu“.

Pri kauze spolupracovalo sedem krajín na kontrolovanej dodávke prekurzora na výrobu heroínu. Slovenská polícia zachytila už na jeseň 2010 informáciu, že nadnárodná zločinecká skupina chce dostať cez naše územie ukradnutý drogový prekurzor do Turecka, odkiaľ sa mal späť vrátiť heroín.

Podľa vtedajšieho šéfa slovenskej polície Jaroslava Spišiaka preto naplánovali so súhlasom a s pomocou partnerských polícií medzinárodnú akciu, pri ktorej monitorovali dodávku. V Turecku sa však nepodarilo v colnom sklade precliť kamión.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav Spišiak