Najočakávanejšie filmy roka 2013 - 1. časť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Prinášame vám prehľad najočakávanejších filmov roka 2013.

Okrem úplných noviniek sme však doň zaradili aj snímky, ktoré už v USA i Veľkej Británii uviedli, no v slovenských kinách ste ich ešte nemohli vidieť.

Práve nimi sa totiž filmový rok na Slovensku začne, skôr ako sa dostaneme k „letným blockbusterom“.

Počas roka 2013 prídu do kín aj 3D verzie známych filmových hitov, ako Jurský park (1993) – 11. apríla, Deň nezávislosti (1996) – 4. júla, Star Wars: Epizóda II – Klonovaní útočia (2002) – 19. septembra a Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov (2005) – 3. októbra.

Bedári – 3. januára 2013

Filmová adaptácia svetoznámeho muzikálu v réžii držiteľa Oscara Toma Hoopera sľubuje nezabudnuteľný filmový zážitok. Vo svetovej premiére film predstavili už 5. decembra v Londýne.

V hlavných úlohách snímky účinkujú Hugh Jackman ako Jean Valjean, Russell Crowe ako inšpektor Javert, Anne Hathaway ako Fantine, Eddie Redmayne ako Marius, Amanda Seyfried ako Cosette a tiež Helena Bonham Carter a Sacha Baron Cohen

Pieseň I Dreamed a Dream v podaní Anne Hathaway pritom mnohí považujú za jeden z najsilnejších filmových momentov roka 2012.

Snímka, ktorú Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších filmov roka 2012, si okrem iného vyslúžila aj 11 nominácií na Broadcast Film Critics Association Awards a štyri nominácie na Zlaté glóby.

The Master – 10. januára 2013

Dráma režiséra a scenáristu Paula Thomasa Andersona sa zaradila medzi najväčšie hity aktuálnej sezóny filmových cien.

Snímka inšpirovaná začiatkami scientologickej cirkvi v USA zároveň po štyroch rokoch vrátila na filmové plátna Joaquina Phoenixa, ktorý sa medzitým predstavil len v mokumente I’m Still Here (2010) Caseyho Afflecka o jeho konci hereckej kariéry a premene na rappera.

Vo filme, ktorý sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia, si zahrali aj Philip Seymour Hoffman a Amy Adams.

Frankenweenie – 10. januára 2013

Animovaná (mierne) strašidelná komédia v réžii Tima Burtona je remakeom jeho rovnomennej krátkometrážnej animovanej hororovej komédie z roku 1984.

Frankenweenie je príbehom o chlapcovi a jeho vernom psíkovi. Keď pes Sparky zahynie, jeho majiteľ Viktor využije svoje geniálne vedomosti, aby svojmu najlepšiemu priateľovi vrátil život. Pes so zašraubovaným krkom však desí Victorove okolie, a tak chlapcovi neostáva nič iné, len všetkých presvedčiť, že napriek svojmu vzhľadu je jeho Sparky tým dobrým spoľahlivým priateľom, ktorým vždy bol.

Jednotlivé postavy v snímke nahovorili Charlie Tahan, Winona Ryder, Martin Landau, Martin Short alebo Catherine O’Hara. Niektorí z nich pritom prepožičali hlasy hneď niekoľkým postavám.

Zero Dark Thirty

Jedenásteho januára sa do bežnej kinodistribúcie v USA a Kanade dostane novinka oscarovej režisérky Kathryn Bigelow. Slovenská premiéra špionážneho trileru, ktorý sleduje desaťročné pátranie po vodcovi militantnej teroristickej organizácie Al-Káida Usámovi bin Ládinovi, však zatiaľ ohlásená nie je. V USA je film v limitovanej distribúcii už od 19 decembra.

Snímka, ktorú Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších filmov roka 2012, má v hre aj štyri nominácie na Zlaté glóby.

https://www.youtube.com/watch?v=cAtWcvCxPhc

Divoký Django – 17. januára 2013

Film legendárneho režiséra Quentina Tarantina má byť poctou špagety westernu Sergia Corbucciho z roku 1966 s názvom Django, v ktorom sa gangster ocitne uprostred sporu medzi Ku Klux Klanom a mexickými banditami, ako aj filmu Sukiyaki Western Django (2007) režiséra Takashiho Miikeho.

Snímka Divoký Django rozpráva príbeh oslobodeného otroka Djanga (Jamie Foxx), ktorý sa stane veľmi užitočným pre nemeckého lovca odmien (Christoph Waltz). Ten má Djangovi na oplátku pomôcť pomstiť sa krutému plantážnikovi (Leonardo DiCaprio) a získať späť jeho ženu (Kerry Washington).

Aj Djanga Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších filmov roka 2012.

Lincoln – 24. januára 2013

Životopisná dráma v réžii Stevena Spielberga je ďalším hitom sezóny filmových cien, získala sedem nominácií na Zlaté glóby a tiež sa dostala na zoznam 10 najlepších filmov roka 2012 Amerického filmového inštitútu.

Scenár Tonyho Kushnera vychádza z knihy Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln historičky Doris Kearns Goodwin.

Snímka sleduje obdobie posledných štyroch mesiacov života šestnásteho prezidenta Spojených štátov amerických, ktorého si zahral Daniel Day-Lewis. Jeho manželku Mary Todd Lincoln stvárnila Sally Field. Tommy Lee Jones sa predstaví v úlohe republikánskeho lídra a kongresmana z Pensylvánie Thaddeusa Stevensa. Úlohu Roberta Todda Lincolna – najstaršieho syna prezidenta Lincolna, zverili tvorcovia Josephovi Gordon-Levittovi. Viceprezidenta Konfederovaných štátov amerických Alexandra Stephensa, ktorý bol hlavným odporcom zrušenia otrokárstva, zosobní Jackie Earle Haley.

Lovci gangstrov – 31. januára 2013

Hviezdne obsadená krimi v réžii Rubena Fleischera sa odohráva v roku 1949. V Los Angeles vládne neľútostnou rukou gangster a brooklynský rodák Mickey Cohen (Sean Penn), ktorý riadi väčšinu nelegálnych aktivít v meste, vrátane obchodu s drogami, zbraňami, prostitúciou či nelegálnymi stávkami. O jeho ochranu sa starajú nielen jeho kumpáni, ale tiež podplatená polícia a skorumpovaná politická elita.

Mickey má pod kontrolou v podstate všetky miestne orgány, ktoré by ho mohli ohroziť, a dokáže zastrašiť i ostrieľaných policajtov. Výnimku by snáď mohla predstavovať tajná jednotka LAPD, ktorú spoločne vedú John O’Mara (Josh Brolin) a Jerry Wooters (Ryan Gosling).

Okrem spomenutých pánov v snímke účinkujú aj Emma Stone, Giovanni Ribisi, Nick Nolte, Michael Peña, Robert Patrick a ďalší.

Terapia láskou – 14. februára 2013

Romantická dramédia režiséra a scenáristu Davida O. Russella je jedným z najpríjemnejších prekvapení roka 2012 v severoamerických kinách.

Snímka o dvojici psychicky nestálych ľudí, medzi ktorými vznikne zvláštne puto, je adaptáciou rovnomenného románu Matthewa Quicka.

V hlavných úlohách snímky, ktorá sa tiež dostala na zoznam 10 najlepších filmov roka 2012 Amerického filmového inštitútu, žiaria Jennifer Lawrence a Bradley Cooper. Okrem nich si vo filme zahrali aj Robert De Niro, Julia Stiles, Chris Tucker a ďalší.

Film, ktorý si okrem iného vyslúžil aj 10 nominácií na Broadcast Film Critics Association Awards a štyri nominácie na Zlaté glóby, absolvoval svetovú premiéru už 8. septembra na medzinárodnom filmovom festivale v Toronte.

Smrtonosná pasca: Opäť v akcii – 14. februára 2013

Legendárna akčná séria s Bruceom Willisom v úlohe nezabudnuteľného Johna McClanea, ktorý prežije všetko a všetkých, sa na filmové plátna vráti už s piatym príbehom.

Vo filme režiséra Johna Moorea sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, keď vyrazí do Moskvy, aby pomohol synovi Jackovi, ktorého si zahral Jai Courtney. McClaneovci majú čoskoro v pätách miestne podsvetie a ruskú metropolu premenia na vojnovú zónu.

Let – 21. februára 2013

Dráma v réžii Roberta Zemeckisa absolvovala svetovú premiéru 14. októbra na filmovom festivale v New Yorku a do severoamerických kín ju uviedli už začiatkom novembra, no slovenskí filmoví fanúšikovia a fanúšičky si na ňu počkajú až do konca februára.

Denzel Washington vo filme stvárnil pilota Whipa Whitakera, ktorý zázračne pristál s pokazeným lietadlom a zachránil životy stovky ľudí. Vyšetrovanie nehody však ukáže, že oslavovaný hrdina noc pred letom strávil žúrovaním a do lietadla nastúpil pod vplyvom alkoholu a drog.

V ďalších úlohách účinkujú napríklad Kelly Reilly, John Goodman, Don Cheadle, Nadine Velazquez, Melissa Leo alebo James Badge Dale.

Rust and Bones – 28. februára 2013

Romantická dráma v réžii Jacquesa Audiarda s pôvodným názvom De Rouille et d’os očarila už divákov a diváčky na májovom medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Do slovenských kín sa tak dostane takmer rok po svetovej premiére.

Ali (Matthias Schoenaerts) je slobodný otec, ktorý vychováva päťročného syna a príliš si s ním nevie rady. Stratili domov, žijú na ulici a kradnú jedlo. Situáciu sa rozhodne vyriešiť presťahovaním k sestre žijúcej na Francúzskej riviére. Tá sa začne o chlapca starať, takže sa mladý otec môže venovať hľadaniu práce.

Pri práci vyhadzovača v nočnom klube sa jeho cesta skríži so Stéphanie (Marion Cotillard), ktorá trénuje dravé kosatky v zábavnom parku. Po tom, čo pri svojej práci utrpí tragické zranenia a príde o obe nohy, prestane komunikovať so svetom a jediného, koho si pustí opäť po čase k telu, je ľahkovážny Ali.

https://www.youtube.com/watch?v=vyAJDL3mTxI

Ďalšie zaujímavé novinky

Ďalšími zaujímavými titulmi, na ktoré sa môžete tešiť vo februári nasledujúceho roku, sú napríklad akčný triler Konečná s Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe (7. februára 2013), životopisná dráma Hitchcock s hviezdnym hereckým obsadením, ktoré tvoria Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, James D’Arcy, Jessica Biel a Toni Collette (7. februára 2013), dráma Sessions s Johnom Hawkesom, Helen Hunt a Williamom H. Macym v hlavných úlohách (21. februára 2013) alebo fantasy Janíčko a Marienka: Lovci čarodejníc, v ktorom sa diváci a diváčky stretnú s dospelými Jankom a Marienkou v podaní Jeremyho Rennera a Gemmy Arterton (28. februára 2013).

Marec prinesie fantasy Cesta do krajiny Oz, v ktorom si v réžii Sama Raimiho zahrali napríklad James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams alebo Zach Braff (7. marca 2013) či akčný film G.I. Joe 2: Odveta, v ktorom si zahrali Channing Tatum, Bruce Willis, Dwayne Johnson alebo RZA (28. marca 2013).

V apríli sa filmoví fanúšikovia a fanúšičky môžu tešiť na piate Scary Movie (18. apríla 2013), ktoré zatiaľ vyvoláva pozornosť najmä vďaka účinkovaniu Lindsay Lohan a Charlieho Sheena, adaptáciu sci-fi románu The Host (2008) autorky ságy Twilight Stephenie Meyer (11. apríla 2013), ale tiež sci-fi Nevedomie s Tomom Cruisom, Morganom Freemanom, Olgou Kurylenko a Melissou Leo (18. apríla 2013).

Pokračovanie si prečítajte tu

Informácie pochádzajú z webových stránok whatculture.com, www.nextmovie.com, www.movieinsider.com, www.smashinglists.com, www.pajiba.com, www.csfd.cz, stránok distribučných spoločností www.itafilm.sk, www.saturn.sk, continental-film.sk, bontonfilm.sk a z archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Abraham LincolnAmanda SeyfriedAmy AdamsAnne HathawayAnthony HopkinsBradley CooperBruce WillisChanning TatumDaniel Day-LewisDenzel WashingtonDwayne JohnsonEmma StoneHelen MirrenHelena Bonham CarterHugh JackmanJames FrancoJennifer LawrenceJessica BielKathryn BigelowLindsay LohanMichelle WilliamsMila KunisPhilip Seymour HoffmanRachel WeiszRobert De NiroRussell CroweSacha Baron CohenScarlett JohanssonTommy Lee Jones