Na viacerých miestach husto sneží, auto skončilo v priekope

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nehoda_sneh
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

NITRA 11. januára (WEBNOVINY) –

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok aj výstrahu pred snehovými jazykmi a závejmi.

Na pravé poludnie pri Humennom smerom na Hažlín zišlo osobné auto z cesty a skončilo v potoku. Zranili sa dve osoby.

Pri Malej Domaši krátko pred obedom zišlo osobné auto do priekopy, rovnako sa skončili aj nehody v Humennom aj v Lučivnej v okrese Poprad.

Na nitrianskych cestách je námraza

Na cestách v Nitrianskom kraji sa tvorí námraza. Zjazdná je diaľnica R1, cesty I. triedy a hlavné ťahy, ktoré sú posypané.

Ako informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru Nitra, na vedľajších cestách, ktoré ešte nie sú posypané, musia vodiči zvýšiť opatrnosť. V ranných hodinách sa v meste Nitra stali dve dopravné nehody.

Vo štvrtok večer sa stala nehoda na severnom obchvate mesta Nitry pri odbočke na Dražovce, polícia uzatvorila oba jazdné pruhy v smere z Nitry na Bratislavu. Uzávierka trvala zhruba pol hodinu.

V Trenčianskom kraji husto sneží

Cesty aj horské priechody v Trenčianskom kraji sú napriek hustému sneženiu prejazdné. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja nasadila do terénu 55 posýpacích vozidiel.

„Cesty prvej triedy sú mokré, na dvojkách a trojkách sa miestami vyskytuje kašovitá vrstva snehu hrúbky dva až tri centimetre,“ informoval riaditeľ trenčianskej Správy ciest Stanislav Lališ. Na horských priechodoch je ujazdená vrstva snehu, horský priechod Skýcov je uzatvorený pre nákladné automobily s dĺžkou nad 7,5 metra.

To je však podľa Lališa zapríčinené najmä zlým technickým stavom vozovky, ktorú plánuje župa v budúcnosti opraviť z eurofondov.

Za posledných 24 hodín nezaznamenali cestári žiadnu vážnejšiu dopravnú nehodu.

V Prešovskom kraji sa tvoria snehové jazyky

Na území Prešovského kraja sú všetky cesty zjazdné. Ako dnes informoval hovorca Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo, takmer na celom území sneží, fúka slabý vietor, silnejší je v okolí Starej Ľubovne.

Na niektorých úsekoch ciest sa vytvárajú snehové jazyky, vodiči by si mali dávať pozor hlavne na ceste prvej triedy v okolí Pustého Poľa a na cestách tretej triedy v okresoch Sabinov, Bardejov, Poprad, konkrétne pri Bajerovciach, Šarišských Dravciach, Polome, Šuňave a na úseku Batizovce – Gerlachov.

Cesty prvej a druhej triedy sú väčšinou pokryté vrstvou kašovitého snehu do troch centimetrov, cesty tretej triedy sú pokryté vrstvou ujazdeného, miestami čerstvého snehu do troch centimetrov. V teréne je 106 sypačov a štyri traktory. Cestári používajú na posyp inertný aj chemický materiál. V noci prepluhovali viac ako 10 500 kilometrov ciest.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove upozornilo na skrížený kamión na ceste prvej triedy číslo 18 na kopci Petič na hranici okresov Prešov a Vranov nad Topľou. Zhruba od 11:30 je táto cesta neprejazdná pre nákladné motorové vozidlá. Ostatnú premávku reguluje na mieste polícia.

Od 10:00 na celom území kraja výdatne sneží. Najviac snehu pribudlo v okresoch Svidník, Medzilaborce, Humenné, Stará Ľubovňa a Bardejov. Od rána od 8:00 hasiči a záchranári v kraji zasahovali pri ôsmich dopravných nehodách, ktoré si podľa predbežných informácií nevyžiadali vážne zranenia.

Ako uviedol pre agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Milan Podolínsky, po kolízii skončilo niekoľko áut mimo cesty. Na pravé poludnie pri Humennom smerom na Hažlín zišlo osobné auto z cesty a skončilo v potoku. Zranili sa dve osoby. Pri Malej Domaši krátko pred obedom zišlo osobné auto do priekopy, rovnako sa skončili aj nehody v Humennom aj v Lučivnej v okrese Poprad.

Žilinský kraj má obmedzenia pre kamióny

V celom Žilinskom kraji sneží, husté sneženie a zníženú viditeľnosť hlásia cestári na Orave a Liptove. Všetky cesty a horské priechody v kraji sú aktuálne zjazdné a bez obmedzení. Pre čerstvý či kašovitý sneh na väčšine ciest však cestári upozorňujú na spomalenú premávku a nabádajú k opatrnosti.

Ako agentúru SITA ďalej informoval Pavol Habovštiak z centrálneho dispečingu žilinskej krajskej správy ciest, na oravských a liptovských cestách musia vodiči rátať s tromi centimetrami čerstvého snehu, v Žiline a okolí s dvomi centimetrami kašovitého snehu. Záveje ani poľadovicu cestári nehlásia, teploty sa pohybujú okolo nuly.

Bez obmedzení a prejazdné sú aj všetky horské priechody v Žilinskom kraji, uzatvorené pre nákladnú dopravu sú Donovaly, ale len z banskobystrickej strany. Na väčšina horských priechodov treba rátať s niekoľkými centimetrami čerstvého alebo ujazdeného snehu.

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú po celú zimu uzavreté priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty, Príslop a Fačkovské sedlo. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej a ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou.

Žilinská krajská správa ciest má počas zimy v pohotovosti 120 sypačov s radlicou, desať šípových pluhov, šesť autogrédrov, 25 nakladačov, deväť nákladiakov, osem snehových fréz, 18 traktorov s radlicou, dva traktory sypače a 240 vodičov. V prípade mimoriadnych udalostí dokáže zabezpečiť aj sedem externých traktorov s radlicou, štyri nákladné vozidlá a dva nakladače.

Žilinskí krajskí cestári sa starajú o 1 360 kilometrov ciest II. a III. triedy a pre Slovenskú správu ciest zabezpečujú údržbu 479 kilometrov ciest I. triedy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať