Top 10 najlepších slovenských pôrodníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Porodnica babatko dieta
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Najlepšie hodnotenou pôrodnicou za rok 2012 na Slovensku je zariadenie vo Fakultnej nemocnici Trenčín. Vyplýva to zo záverov hodnotení druhého ročníka projektu Sprievodca pôrodnicami, ktoré predstavili na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Pôrodnica, ktorej prednostom a primárom je Peter Kaščák, získala celkový počet 78,8 bodov, čím s výrazným náskokom porazila v poradí druhú pôrodnicu Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci, ktorá dostala 69,3 bodu.

Na treťom mieste v celkovom hodnotení skončila pôrodnica Univerzitnej nemocnice Bratislava na Antolskej ulici so ziskom 68,6 bodu. Práve v tomto zariadení bolo v roku 2012 najviac, až 2823 pôrodov.

Najhoršie skončilo v hodnotení 54 slovenských pôrodníc zariadenie v Nemocnici s poliklinikou Skalica, ktoré získalo len 33,7 bodu. Druhá najhoršie hodnotená pôrodnica na Slovensku je v Krompachoch a treťou zariadenie v Myjave.

Ľubovnianska nemocnica Stará Ľubovňa zvíťazili u mamičiek

Výsledné bodové hodnotenie je priemerom troch častí. Prvou bolo expertné hodnotenie kvality zdravotnej starostlivosti, druhou hodnotenie služieb poskytovaných pôrodnicou a treťou hodnotenie spokojnosti mamičiek.

Trenčianska pôrodnica zvíťazila v expertnom hodnotení, kde na druhej priečke skončila Univerzitná nemocnica Bratislava na Antolskej ulici a na trojke pôrodnica vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec.

V hodnotení služieb poskytovaných pôrodnicou triumfovalo bratislavské Sanatórium Koch pred druhým Trenčínom. Na spoločnom treťom mieste skončili pôrodnica v Galante a Dunajskej Strede.

V hodnotení spokojnosti mamičiek sa na čelo prebojovala Ľubovnianska nemocnica Stará Ľubovňa, na druhom mieste skončila Nemocnica s poliklinikou Dunajská Streda a na bronzovej priečke Nemocnica s poliklinikou Partizánske.

Porod babatko porodnica
Foto: SITA/Ivan Fleischer

Vysoké percento pôrodov cisárskym rezom

Hodnotenie slovenských pôrodníc za rok 2012:

Celkové hodnotenie:

1. FN Trenčín

2. KNsP Čadca

3. UN Bratislava Antolská

4. Sanatórium Koch

5. NsP Dunajská Streda

6. UN Martin

7. UN Bratislava Kramáre

8. NsP Partizánske

9. LNsP Liptovský Mikuláš

10. FN Trnava

Expertné hodnotenie kvality zdravotnej starostlivosti:

1. FN Trenčín

2. UN Bratislava Antolská

3. VNsP Lučenec

4. KNsP Čadca

5. FN Trnava

6. UN Bratislava Ružinov

7. Poprad

8. UN Martin

9. NsP Spišská Nová Ves

10. UN Košice Rastislavova

Hodnotenie služieb poskytovaných pôrodnicou:

1. Sanatórium Koch

2. FN Trenčín

3. NsP Galanta

3. NsP Dunajská Streda

5. Košice Šaca

6. LNsP Liptovský Mikuláš

7. FNsP Banská Bystrica

8. NsP Rožňava

8. KNsP Čadca

8. FNsP Nové Zámky

Hodnotenie spokojnosti mamičiek:

1. ĽN Stará Ľubovňa

2. NsP Dunajská Streda

3. NsP Partizánske

4. UVN Ružomberok

5. Bánovce nad Bebravou

6. Brezno

7. Zvolen

8. NsP Bardejov

9. Banská Štiavnica

10. Svidník

Pri kvalite zdravotnej starostlivosti stanovili 14 experti z oblasti perinatológie na Slovensku desať parametrov, napríklad frekvenciu cisárskych rezov, počet pôrodov v pôrodnici, perinatálnu úmrtnosť, ale aj frekvenciu cisárskych rezov u nízkorizikových rodičiek.

Z expertného hodnotenia vyplynulo, že na Slovensku je stále vysoké percento pôrodov cisárskym rezom. Kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča 15-percentný podiel takýchto pôrodov, na Slovensku takéto pôrody tvoria až 29,62 percenta. Problémom sú aj veľké rozdiely v perinatálnej úmrtnosti. Priemerná hodnota v krajine je 4,8 promile, pričom rozsah sa pohybuje od 0 promile (7 pôrodníc) až do 20,69 promile (I. GPK Košice).

Pri hodnotení služieb poskytovaných pôrodnicou sa autori projektu zamerali na tieto kľúčové oblasti: príprava na pôrod, sprevádzajúca osoba, možnosti pôrodu a vybavenie pôrodníckeho traktu, šestonedelie a bonding a dojčenie. Najväčšie rezervy sú podľa nich v podpore bondingu, teda prirodzeného procesu utvárania primárnej väzby medzi matkou, dieťaťom a oteckom. Jeho význam, a taktiež význam rozvoja rodinných väzieb počas šestonedelia vyzdvihla aj manželka amerického veľvyslanca na Slovensku Kate Sedgwick.

Toto obdobie je veľmi emocionálne a sprevádzané zmenami, ktoré matky ani nečakali,“ uviedla Sedgwick.

Do hodnotenia spokojnosti mamičiek sa v roku 2012 zapojilo 3165 rodičiek, čo predstavuje 5,8 percenta všetkých pôrodov na Slovensku. Rovnako ako v roku 2011, aj vlani mamičky vysoko hodnotili odbornosť zdravotníckeho personálu a zlepšila sa prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. V predchádzajúcom i tomto hodnotení ženy najnižšie hodnotili podporu bondingu a prvé minúty po pôrode. Aj v tomto smere však v porovnaní s rokom 2011 nastalo zlepšenie. Koordinátormi projektu Sprievodca pôrodnicami boli Health Policy Institute (HPI) a portál rodinka.sk. Autori projektu budú v hodnoteniach pokračovať aj tento rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kaščák