Umelec na Slovensku neexistuje z právneho hľadiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na Art Film Fest lákajú Bratislavčanov originálne
Na troch frekventovaných miestach Bratislavy maľujú mladí výtvarníci vlastnoručne veľkoplošné billboardy k 20. ročníku Art Film Festu. Každý z nich sa rozhodol tému umelecky spracovať inak a každý jeden billboard bude po dokončení nepochybne zaujímavým originálom. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Umelec na Slovensku z právneho hľadiska neexistuje, upozorňujú na to členovia Slovenskej koalície pre kultúrnu diverzitu (SKKD).

Umelci pritom nie sú ani živnostníci, ani podnikatelia, zdôraznil pre agentúru SITA maliar a predseda Grémia SKKD Pavol Kráľ. Koalícia preto vypracovala návrh k Štatútu umelca aj so stručným zdôvodnením, ktorý sa má dostať aj na rokovanie nedávno vzniknutej Rady vlády pre kultúru.

O snahách združení a organizácií umelcov zastrešených SKKD ministerstvo kultúry vie a podieľa sa na ich uskutočnení.

V návrhu, ktorý je tiež zverejnený na webstránke SKKD, sa okrem iného uvádza, že “umelec je veľmi často posudzovaný napriek zásadným rozdielom v charaktere práce rovnako ako podnikateľ. Cieľom podnikania je dosahovať zisk, ale kultúrne a umelecké aktivity môžu mať iný charakter.”

Definovanie umelca kombináciou troch kritérií

V tejto súvislosti autori návrhu pripomínajú, že Dohovor UNESCO z roku 2005 ratifikovaný aj Slovenskom okrem iného hovorí, že ”kultúrne aktivity môžu mať účel samy osebe alebo môžu prispievať na produkciu kultúrnych tovarov a služieb.“

SKKD odporúča na základe analýzy možných riešení a medzinárodných konzultácií definovanie profesionálneho umelca na základe kombinácie troch kritérií: odborného vzdelania, preukázateľných výsledkov umeleckej činnosti alebo príjmu z umeleckej činnosti.

Vo väčšine európskych krajín sa uplatňuje pri uznaní za umelca princíp kombinácie odborného vzdelania a posúdenia kolegami, platí to napríklad v Rakúsku, Dánsku, Španielsku, Grécku, či v Maďarsku, píše sa v návrhu, ktorý je dostupný na http://skkd.sk/.

Paleta
Foto: good-wallpapers.com

Situácia v umení je problematická

K téme prijali zástupcovia 215 subjektov a združení zastrešených organizáciami v Slovenskej koalícii pre kultúrnu diverzitu 28. februára vyhlásenie. Poukazujú v ňom na to, že vnímajú súčasný zložitý ekonomický vývoj, ktorý výrazne dolieha aj na oblasť kultúry a umenia.

Situácia mnohých umeleckých a tvorivých odvetví je veľmi problematická. K jej zlepšeniu by mohlo prispieť viacero pripravovaných krokov, napríklad už spomínané legislatívne vymedzenie štatútu umelca a novelizácia autorského zákona posilňujúca postavenie autora.

SKKD tiež podporuje snahy o komplexné a dlhodobé riešenie podpory pôvodnej tvorby na Slovensku vo všetkých tvorivých oblastiach vrátane hudobnej, literárnej, prekladovej, divadelnej, tanečnej aj audiovizuálnej.

Právny poriadok nepozná umelca

“V úzkej súčinnosti s SKKD a ďalšími profesionálnymi združeniami umelcov pracujeme na štatúte umelca, ktorý by mal zaplniť dnešné právne vákuum, pokiaľ ide o slobodných umelcov,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár.

Upozornil, že súčasný právny poriadok napríklad ani nepozná pojem „umelec vykonávajúci slobodné povolanie“.

Cieľom snáh MK SR preto je nielen definovať pojem umelec v slobodnom povolaní, ale následne zaistiť legislatívne prostredie, ktoré „umožní umelcom v slobodnom povolaní slobodnú tvorbu bez ohrozenia ich finančnej existencie. Ide napríklad o vhodné nastavenie daňového či odvodového systému pre túto skupinu umelcov, o zlepšenie doterajšieho systému podpory pôvodnej tvorby a podobne.“

S týmto cieľom ministerstvo kultúry analyzuje daňové a odvodové zaťaženie umelcov v slobodnom povolaní, ktorého výsledkom by mohla byť jeho optimalizácia, dodal pre SITA Bednár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia