Volkswagen odhalil verziu GTI modelu Polo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen Polo GTI
Foto: Volkswagen

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – Volkswagen si ctí tradíciu malých ale silných áut a predstavuje ďalšiu generáciu športového Pola s označením GTI. Zatiaľ čo prvé Polo GTI, ktoré prišlo na svet v roku 1986, disponovalo výkonom 113 koní, to najnovšie ich má pod kapotou rovných 180.

Nové Polo GTI je veľmi zjednodušene povedané Seat Ibiza Cupra s karosériou Pola. Všetky verzie novej Ibizy a Pola stoja na spoločnej podvozkovej platforme a teda ani ich vrcholné verzie nie sú výnimkou. Navyše používajú rovnakú pohonnú jednotku, ktorou je dvakrát preplňovaný štvorvalec 1.4 TSI. Benzínový motor prepĺňaný kompresorom aj turbodúchadlom dosahuje maximálny výkon 132 kW (180 k) pri 6200 ot./min. a krútiaci moment 249 Nm je k dispozícii už od 2000 ot./min.

Volkswagen Polo GTI
Foto: Volkswagen

Motor poháňa kolesá prednej nápravy prostredníctvom sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky DSG s možnosťou radenia pomocou pádiel pod volantom. Podvozok Pola GTI bol oproti jeho konvenčným verziám znížený o 15 mm. Auto dostalo tvrdšie pružiny, ktoré by sa spolu so štandardnými 17-palcovými diskami kolies z ľahkej zliatiny mali postarať o mierne vylepšenie jazdných vlastností. Samozrejmosťou je elektronický diferenciál XDS, ktorý má simulovať činnosť diferenciálu so zvýšenou svornosťou.

Zvonku rozpoznáte Polo GTI podľa typického červeného lemu okolo mriežky chladiča, ktorý si Polo požičalo od väčšieho súrodenca – Golfa. Predné svetlomety majú integrované LED diódy s funkciou denného svietenia. V zadnej časti auta zaujme dvojitá koncovka výfuku. Interiér zdobia klasické kárované poťahy, typické pre modely s označením GTI.

Volkswagen Polo GTI
Foto: Volkswagen

Volkswagen Polo GTI s hmotnosťou 1184 kg zrýchľuje na stovku za slušných 6,9 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 229 km/h. V predaji by sa mal objaviť už v auguste za cenu pohybujúcu sa okolo 21 000 €.

Ondrej Rabatin / Webnoviny.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Volkswagen