Alergiám môžete predchádzať pravidelným kosením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kosenie
Foto: www.stihl.sk

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Vedeli ste, že trávy sú najčastejšou príčinou peľovej alergie? Pritom takmer 40 percent ľudí na Slovensku trpí nejakou formou alergie. Jednou z najúčinnejších metód, ako alergiám predchádzať, je trávne porasty pravidelne kosiť.

Na alergie má vplyv aj botanický druh trávy, napríklad timotejka, mätonoh, reznačka laločnatá, kostrava, prstnatec či lipnica lúčna. Alergie však spôsobuje i bežná burina, najmä palina, mrlík, ambrózia, žihľava, pýr alebo skorocel.

Postihnuté sú prevažne dýchacie cesty a oči. „Pravidelné kosenie, v ideálnom prípade trikrát za týždeň, nielen trávnik zahusťuje odnožovaním, ale zároveň predchádzate zakvitnutiu, a teda aj prípadným alergiám,“ hovorí Ján Spišák, odborník na záhradnú a lesnú techniku.

„Po kosení môžete nechať posekanú trávu zapadnúť medzi živé steblá, kde pôsobí ako prirodzená výživa, čím výrazne znižuje potrebu hnojiť. Tento proces nazývaný mulčovanie zabraňuje i rastu burín. Ich množstvo môžete úspešne znížiť i hnojením trávnika, ktorý sa vám odmení krásnou zelenou farbou a celistvým povrchom,“ dodáva.

Pri mulčovaní treba dať pozor, aby sa tráva nehromadila, ale bola rovnomerne rozmiestnená, inak môže postupne začať hniť. Plesne a hniloba patria medzi ďalšie možné alergény. Kvalitné kosačky posekajú trávu naozaj jemne a pokosené steblá, a teda aj živiny, sa rovnomerne rozmiestnia medzi živú trávu.

Zdroj: Kharisma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia