Vitamín C do žily – nová nádej pre onkologických pacientov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: InPharm

BRATISLAVA 4. júna (WBN/PR) – Lekári, ktorí začali používať terapiu infúznym vitamínom C boli veľmi prekvapení jeho pozitívnym účinkom.

„Nasadenie parenterálneho vitamínu C v paliatívnej onkologickej starostlivosti zlepšuje kvalitu života pacientov. Tí sa po aplikácii cítia lepšie, miznú nevoľnosti, únava, vyčerpanie, poruchy a ďalšie nežiaduce symptómy spojené s onkologickou liečbou. Vitamín C aplikujeme v infúzii na našej ambulancii Komplexného onkologického centra už niekoľko mesiacov u pacientov s rôznymi typmi nádorových ochorení – pri karcinóme pŕs, vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu a ďalších. Osvedčilo sa nám najmä podávanie vysokodávkovaného vitamínu C u pacientov, ktorí z dôvodu pokročilosti nádorového ochorenia nemôžu podstúpiť konvenčnú onkologickou liečbu. Recentné štúdie ukazujú, že podávanie vitamínu C v infúziách napomáha predĺženiu života u týchto typov pacientov“ – hovorí zástupkyňa primára a vedúca lekárskej ambulancie Komplexného onkologického centra Krajskej nemocnice v Liberci,

MUDr. Marta Holíková (citácia: Zdravotnícke noviny 6.5.2013, Česká republika)

„Selektívny protinádorový účinok vitamínu C na niektoré typy nádorových buniek, ktorý je vedecky dokázaný, to je zázrak, ktorý vo mne vzbudzuje pocit veľkej úcty a pokory voči našej matke prírode. A pocit veľkej vďaky voči tým, ktorí nám dokázali takúto účinnú vysoko koncentrovanú formu vitamínu C pripraviť“– hovorí pani doktorka MUDr. Ester Točíková, z Neurologickej ambulancie Hippokrates, z Bratislavy

(citácia: MEDIKOM SLK, 1/2013, Slovenská republika)

Bez názvu
Foto: InPharm

Hoci sú onkológovia opatrní pri jeho zavádzaní do svojej praxe, v zahraničí sú bežné pracoviská, kde onkologickí pacienti dostávajú popri klasickej liečbe aj liečbu infúzne podaným vitamínom C 7,5 g. Vitamín C dokonca zosilňuje účinok niektorých cytostatík a tak pomáha pacientom úspešnejšie prekonať onkologické ochorenie, ale aj lepšie znášať samotnú onkologickú liečbu a jej nežiaduce účinky. Pacienti sa po infúzií vitamínom C cítia lepšie, mizne nevoľnosť, únava, vyčerpanie, poruchy spánku, viditeľne sa zlepšuje kvalita ich života. Infúzne podaný vitamín C ich organizmus celkovo posilňuje, hlavne imunitný a nervový systém, čo im pomáha pri prekonávaní fyzických a psychických ťažkostí.

Klinické štúdie a prax potvrdzujú povzbudivé výsledky pri použití infúznej terapie napríklad pri liečbe rakoviny prsníka, vaječníkov, maternice, prostaty, pankreasu, hrubého čreva, pľúc atď. Veľký význam má užívanie infúznej terapie vitamínom C aj v období remisie (tzn. v období prechodného vymiznutia príznakov rakoviny), po základnej onkologickej liečbe, aby sa pomohlo predísť novému prepuknutiu choroby a metastázovaniu.

„Liečebné podanie vitamínu C odporúčam aj u iných ochorení, ktorých vývoj môže pozitívne ovplyvniť vysoká plazmatická hladina vitamínu C. Sú to ochorenia spojené s prítomnosťou chronického zápalu – napríklad borelióza, reuma, degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice (artrózy), paradentóza. Ochorenia spojené s poruchou imunitnej reakcie, napríklad – astma, rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, alergické a autoimúnne ochorenia. Ako príklad môžem uviesť veľký prínos vysoko dávkovanej infúzie vitamínu C pri pásovom opare (herpes zoster), keď sa dosiahlo podstatné zmiernenie bolesti už za dva týždne oproti klasickej liečbe, kde to trvalo 4 týždne. Takisto bol znížený počet pacientov, ktorí trpeli postherpetickou bolesťou na 6,4 % oproti pacientom liečených konvenčnou liečbou, kde vykazovalo bolesť až 24 %“: hovorí pani doktorka MUDr. Ester Točíková, z Neurologickej ambulancie Hippokrates, z Bratislavy (citácia: MEDIKOM SLK, 1/2013, Slovenská republika).

Aby sa takýto účinok dosiahol, u ľudí nestačí užívať vitamín C v potrave alebo tabletkách, ale musí byť dodaný priamo do žily a to v dostatočnom množstve. Štúdie zamerané na farmakokinetiku vitamínu C v organizme potvrdili, že cez žalúdok a črevá sa dokáže vstrebať do krvi pri jednorazovom podaní len 200 mg vitamínu C, zvyšok sa vylúči z tela von. Aj keby sa jeho podanie ústami opakovalo viackrát za deň, nikdy by sa nedosiahla potrebná liečebná hladina vitamínu C v krvi. Na dosiahnutie efektívnej liečivej dávky vitamínu C, je preto dôležité podávať ho priamo do žily v niekoľko gramovej koncentrácií (7,5 g).

Zaujímavý link:

Video o skúsenostiach s IVC v zahraničí

https://www.youtube.com/watch?v=Tt-v1ZPaUcEamp;

autor: Edukafarm

viac infrmácií: edukafarm@edukafarm.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať