Dohoda medzi EÚ a USA môže zrýchliť rast ekonomiky Slovenska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americká vlajka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií (TTIP), o ktorom začali zástupcovia USA a Európskej únie (EÚ) prvé kolo rokovaní ešte v júli tohto roka, by malo priniesť Slovensku zvýšenie hospodárskeho rastu a milión nových pracovných miest v EÚ.

Uviedol to výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina na štvrtkovej odbornej diskusii, ktorú aliancia odštartovala v spolupráci s veľvyslanectvom USA.

„Niektoré odhady hovoria, že vplyv tejto dohody na hospodársky rast Slovenska môže predstavovať nárast až 4 % HDP, čo je výrazné číslo. V oblasti tvorby pracovných miest sú odhady na úrovni milióna nových pracovných miest pre USA a milióna pre EÚ,“ uviedol Kičina.

Slovensko sa má posilniť v rokovaniach

Hlavným cieľom projektu Jedinečná príležitosť na rast firiem na Slovensku je pritom podľa informácií PAS posilnenie pozície Slovenska v rokovaniach o TTIP, a to formou konzultácií s podnikateľmi a odbornou verejnosťou a následným vypracovaním ekonomickej analýzy dopadov.

Podľa Judit Vankovej z Ministerstva hospodárstva SR by malo TTIP priniesť rast hrubého domáceho produktu (HDP) EÚ o 119 mld. eur a rast HDP Spojených štátov o 91 mld. eur. Spolupráca by taktiež mala priniesť zlepšenie prístupu na americké trhy a zvýšiť tak export EÚ do USA o 28 %. Podľa Vankovej sa takisto očakáva odstránenie, alebo zníženie vzájomných ciel a kvót, či zvýšenie kompatibility regulačných systémov v EÚ a USA.

Vanková taktiež očakáva zlepšenie prístupu SR na americký trh, či zlepšenie možnosti vývozu slovenských agrokomodít. Slovensko takisto očakáva zlepšenie ochrany zemepisných označení, ktoré sú komerčne významné pre náš trh, ako napríklad Tokaj. Nové partnerstvo by Slovensku mohlo priniesť aj investície z USA s vyššou pridanou hodnotou do oblastí ako sú IT, elektrotechnika, biotechnológia, či veda a výskum. Predpokladaný slovenský vývoz do USA v roku 2027 je podľa Vankovej na úrovni 1,75 mld. eur, pričom v minulom roku bol slovenský vývoz do USA na úrovni 1,17 mld. eur, čo by znamenalo nárast o vyše 50 %.

EÚ a USA musia nastaviť globálne štandardy

Ako uviedol Daniel Ikenson z amerického think-tanku Cato Institute, veľkou výzvou pre vzájomnú spolupráca v rámci TTIP je nastavenie globálnych štandardov, pričom je dôležité, aby ich EÚ a USA nastavili skôr, ako ich nastaví niekto iný. Kľúčové podľa neho budú ekologické otázky. „Jeden z cieľov týchto rokovaní je, že musíme stanoviť pravidlá, ktoré by trochu umravnili napríklad Čínu. Pomohlo by to vyriešiť niektoré problémy. Nás to bolieť nebude, oni sa budú musieť prispôsobiť týmto pravidlám,“ dodal Ikenson.

Slovenský projekt TTIP – Jedinečná príležitosť na rast firiem na Slovensku bude realizovaný v troch častiach. V prvej časti PAS zrealizuje veľký dotazníkový prieskum o vplyvoch transatlantického partnerstva, do ktorého zapojí 20 tis. podnikov. V druhej časti projektu vypracuje aliancia komplexnú analýzu vplyvov TTIP na ekonomiku opierajúc sa o zistenia z dotazníkového prieskumu a štúdií, ktoré boli na túto tému realizované v zahraničí. Tretia časť projektu má komunikačný charakter, pričom PAS predstaví výsledky analýzy verejnosti.

Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií si podľa informácií Európskej komisie kladie za cieľ uvoľniť potenciál transatlantického partnerstva v oblasti obchodu a investícií, a to prostredníctvom zblíženia ekonomík EÚ a USA. Táto spolupráca by mala pre EÚ posilniť prístup na trh USA a taktiež vytvárať celosvetové normy vďaka väčšej zlučiteľnosti príslušných predpisov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Róbert Kičina