Speekle je podnikateľský nápad roka, vytvorili ho študenti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Speekle
Tím študentov STU, ktorí vytvorili platformu Speekle. Foto: facebook.com/pages/Speekle

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity vyhrali s platformou Speekle Podnikateľský nápad roka 2013.

Speekle naučí správnu výslovnosť, ide o pomôcku pre logopédov a rodičov detí, ktoré sa učia správne vyslovovať hlásky.

Deti sa učia pomocou hry a Speekle pre rodičov a logopédov vyhodnotí, ako sa im darí, vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej technickej univerzity Andrea Hajdúchová.

Pôvodne vytvorili študenti Speekle pre celosvetovo známu IT súťaži Imagine Cup 2013 a zvíťazili.

So svojím nápadom v stredu vyhrali aj súťaž o podnikateľský nápad roka. Speekle obsahuje napríklad i svet hier, pomocou ktorých sa deti učia zábavnou formou správne vyslovovať hlásky. „Pri vývoji platformy sme spolupracovali s logopédmi, zistili sme, že za viacero problémov s výslovnosťou u detí môže ochabnuté, resp. nedostatočne vyvinuté svalstvo jazyka. Začali sme sa zamýšľať nad tým, ako by sme sa na tento problém mohli zamerať v našom systéme. Výsledkom je náš vlastný algoritmus, ktorý realizuje sledovanie jazyka, „tongue tracking“ – dokážeme zachytávať pohyby špičky jazyka,“ hovorí Veronika Štrbáková z tímu.

Video: Speekle – Finalista Podnikateľského nápadu roka 2013

Hry sú však len jednou časťou celého riešenia. Speekle je užitočný aj pre logopéda, ktorý vidí štatistiky o tom, ako sa dieťaťu darilo pri domácich cvičeniach. Študenti zo súťažného tímu napríklad museli zvládnuť spracovanie zvuku v počítači, modely pre sledovanie jazyka a programovanie a dizajn hier. Majú však aj ďalšie plány. „Radi by sme ho dostali až k rodičom, ktorí chcú s deťmi cvičiť správnu výslovnosť. Vďaka vyhodnoteniam zo Speekle budú môcť sledovať pokroky dieťaťa. Najradšej by sme však boli, keby sa platforma šírila prostredníctvom logopedických centier či ambulancií, pretože tak bude môcť výsledky dieťaťa sledovať konkrétny lekár či lekárka a prípadne upravovať online obtiažnosť hry, aby dieťa nebolo zbytočne demotivované, či naopak, dostatočne rýchle napredovalo,“ dopĺňa Miroslav Šimek.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie STU Slovenská technická univerzita