Zvolenská chce, aby Uhliarik vysvetlil prenájom parkovísk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zuzana Zvolenská
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská vyzýva svojho predchodcu Ivana Uhliarika, aby vysvetlil svoj súhlas s podpisom zmluvy na prenájom parkovacích miest Univerzitnou nemocnicou Bratislava (UNB) súkromnej firme.

Ako informovala v tlačovej správe hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková, na základe tejto zmluvy budú musieť pacienti platiť za parkovanie pred bratislavskými nemocnicami v Petržalke a Ružinove.

„Namiesto toho, aby mohla nemocnica využiť zisk z parkovného na rozširovanie benefitov pre pacientov, takmer všetky peniaze pôjdu do rúk súkromníka,“ informovala Čižmáriková a dodala, že zmluvu podpísal so súhlasom exministra jeho nominant na poste riaditeľa Miroslav Bucha 22. decembra 2011, teda v čase keď bola vyslovená nedôvera vláde.

Zvolenská viní aj odborárov

Ako uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, rozhodnutie podpísať zmluvu padlo aj napriek tomu, že bývalý minister vtedy inicioval kontrolu, ktorá pri výbere súkromnej firmy zistila pochybenia.

Univerzitná nemocnica v Bratislave
Foto: SITA/Marián Peiger

Za všetko môže zmluva z roku 2011

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplýva UNB zo zmluvy z 22. decembra 2011. Univerzitná nemocnica v Bratislave podala v apríli 2012 v súvislosti so zákazkou k parkovacím miestam pred bratislavskými nemocnicami podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

UNB tak urobila po kritike lekárskych odborárov. Podľa zmluvy so spoločnosťou ZIPP-S chcú pri nemocnici v Ružinove vybudovať 230 parkovacích miest a rovnaký počet miest pri nemocnici Sv. Cyrila a Metoda v Petržalke. Spoločnosť vybrali na základe verejnej súťaže. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952-tisíc eur.

„Súhlasom so zmluvou tak minister obral nemocnicu nielen o zisk, ale aj o právomoc rozhodnúť, či pacienti a zamestnanci nemocnice budú musieť za parkovanie platiť,“ povedala Čižmáriková.

„Ministerka zdravotníctva by sa po takmer dvoch rokoch vo funkcii mohla naučiť, aké sú jej kompetencie. Svoju neschopnosť riadiť veci v zdravotníctve zakrýva sústavným vyhováraním sa na predchodcu,“ uviedol Uhliarik a dodal, že minister rieši zmluvy na ministerstve, napríklad pri udeľovaní licencií na leteckú záchranku.

Ako dodal, minister nepodpisuje stovky zmlúv v nemocniciach na celom Slovensku. Podľa exministra zdravotníctva to je zodpovednosť manažmentov nemocníc.

Ministerka Zuzana Zvolenská sa zároveň pýta iniciátora protestných akcií a prezidenta Slovenskej lekárskej komory (SLK) Mariána Kollára, prečo v čase podpisu zmluvy ako odborársky predák zdravotníkov nekonal a nevyzval ministra zdravotníctva riešiť situáciu.

„Paradoxom je, že prezident SLK v súčasnosti podniká rôzne akcie so zamestnancami a pacientmi spolu s iniciátormi petičnej akcie, členmi KDH a poslancami mestskej časti za KDH. Ide pritom o rovnakú stranu, ktorej členom je aj exminister zdravotníctva,“ informovala Čižmáriková.

Zrušenie zmluvy by vraj nemocnicu zadlžilo

Na záver hovorkyňa ministerstva zdravotníctva povedala, že hneď po nástupe ministerky Zuzany Zvolenskej do funkcie proces a platnosť koncesnej zmluvy začali preverovať.

„Ministerstvo spolu s Univerzitnou nemocnicou Bratislava využili všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu vypovedať. Celkovo vykonali takmer 50 právnych krokov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie a zo šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná,“ informovala Čižmáriková, podľa ktorej by sa v prípade vypovedania zmluvy bez relevantného právneho dôvodu alebo neplnenia nemocnica vystavila hrozbe platenia škody a ušlého zisku prevyšujúceho milión eur.

To by podľa hovorkyne zadlženú nemocnicu, ktorá má značné existenčné problémy, paralyzovalo a vážne by ohrozilo poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Zvolenská