Ombudsmanka je rozčarovaná, nemohla riešiť zásah v Moldave

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kukláči
Foto: SITA/Pavol Machovič

BRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v stredu na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k minuloročnému policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou, nedostala slovo.

Ako povedala, takýmto postojom sa z jej úradu môže stať papierový tigrík. Na vládu sa obrátila s vyrozumením, v ktorom nesúhlasila so stanoviskom ministerstva vnútra k porušeniu práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Kaliňák Dubovcovej konanie odsúdil

Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a nemala sa na vládu ani obracať.
Kaliňák
Foto: SITA/Marián Peiger

„Nemohla som predstaviť svoj materiál. Na základe nesprávneho právneho výkladu a na základe toho, že si niekto neprečítal podrobne vyrozumenie, vláda rozhodla ešte pred rozpravou o tom, že som postupovala tak, že som materiál nemala predložiť na vládu,“ povedala Dubovcová novinárom v stredu po stretnutí s vládou.

Ako vysvetlila, premiér Robert Fico v úvode povedal, že nepostupovala v súlade so zákonom, lebo sa obrátila na vládu. Podľa jej slov Fico ďalej uviedol, že nadriadeným orgánom polície je ministerstvo vnútra a nie vláda SR.

„Lenže opakujem, že som mala dva nálezy. Jeden sa týkal polície, druhý opatrení, ktoré malo prijať ministerstvo vnútra a použila som všetky postupy, ktoré mi zákon umožňoval,“ vysvetlila ombudsmanka. Na vládu sa obrátila, lebo podľa nej ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť a neinformovalo ju o prijatých opatreniach. Rezort vnútra nemá nadriadený orgán a tak ostáva jediná možnosť, a to obrátiť sa na vládu.

Minister vnútra a podpredseda vlády Robert Kaliňák takisto po rokovaní vlády uviedol, že ombudsmanka postupovala v rozpore so zákonom. Nedodržala náležitý postup, podľa ktorého sa mala najskôr obrátiť na krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach, vysvetlil minister. Dodal, že Dubovcová sa snaží z policajtov vytvoriť alibistov a chce, aby prehliadali porušovanie zákonov. Všetky jej obvinenia spojené s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou totiž podľa Kaliňáka stoja na vymyslených výpovediach práve tých, čo porušovali zákon. Okomentoval to slovami, že je to zvrátené a Dubovcová robí politiku.

Video: Janu Dubovcovú o policajnom zásahu nenechali hovoriť

Stínanie hláv nenavrhla

Dubovcová sa júnovým policajným zásahom zaoberala na základe podnetu. Výsledkom skúmania bolo, že polícia svojím postupom závažne porušila základné práva a slobody väčšieho počtu ľudí. Na základe toho sa podľa zákona obrátila na orgány verejnej správy, proti ktorým podnet smeroval.

Na byty pre Rómov dostanú Letanovce ďalšie peniaze
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

„Nenavrhovala som žiadne stínanie hláv, nehovorila som, kto je a kto nie je zodpovedný, ja som iba žiadala, aby štát prijal také opatrenia, aby sa podobné akcie vykonávali tak, aby bol o nich kamerový záznam,“ vysvetľovala Dubovcová.

Ďalšou vecou bolo, aby sa aj na policajných oddeleniach robili záznamy zo zdržiavania predvedených osôb. Opatrenie vychádzalo zo zistenia, že v Moldave nad Bodvou zadržiavali viacerých ľudí pre zistenie ich totožnosti od 20:00 do 01:00. Podľa Dubovcovej to je v právnom štáte neprípustné.

Kompetencie ombudsmana sú podľa Dubovcovej v poriadku, ako však dodáva, treba pri nich prejaviť aj dobrú vôľu. „Je to otázka politickej kultúry a vnímania demokracie v právnom štáte,“ dodáva Dubovcová s tým, že sa k výsledkom jej činnosti v tomto prípade nepostavil ani jeden z orgánov tak, ako to je potrebné. Štát doposiaľ nedokázal preukázať, či polícia v osade postupovala v poriadku.

SaS odsudzuje postup vlády voči ombudsmanke Dubovcovej

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odsudzuje povýšenecký a urážlivý postup predstaviteľov vlády voči ombudsmanke Jane Dubovcovej, ktorá sa zaujímala o júnový zásah polície voči Rómom v Moldave nad Bodvou. Vo svojom stanovisku to uviedol predseda strany SaS Richard Sulík.

Dubovcová totiž v stredu na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k policajnému zásahu v Moldave nad Bodvou nedostala slovo.

Rudolf Chmel je tiež na Dubovcovej strane

Predseda parlamentného výboru pre ľudské práva Rudolf Chmel je presvedčený, že ombudsmanka Jana Dubovcová sa na vládu pre vlaňajší policajný zásah v osade Budulovská obrátila v súlade so zákonom.

Ako sa ďalej uvádza v jeho vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytla Chmelova asistentka Júlia Špotáková, vláda sa na čele s Robertom Ficom bála vypočuť si ombudsmanku.

„Je to o to zarážajúcejšie, že v postoji vlády dochádza k ignorancii ústavného inštitútu zriadeného práve pre riešenie situácií, v ktorých štát porušuje práva a slobody občanov, ako sa to stalo v prípade policajného zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou dňa 19. júna 2013,“ píše Chmel.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováRichard SulíkRobert FicoRobert KaliňákRudolf Chmel