Prvákov čaká zápis do školy, netreba si zabudnúť dokumenty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zapis prvaci skola
Pri zápise je potrebné predložiť osobné údaje dieťať, rodičia by si nemali zabudnúť občiansky preukaz a rodný list dieťaťa. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 15. januára (WEBNOVINY) – Zápisy prvákov v základných školách sa začínajú v stredu 15. januára a potrvajú do 15. februára. Prihlásiť do školy treba deti, ktoré do 1. septembra 2014 dovŕšia vek šesť rokov. Presné miesto a čas zápisu určí zriaďovateľ školy. Zápisy môžu byť nielen v pracovné dni, ale aj v sobotu. Bližšie informácie získajú rodičia budúcich prvákov na internetovej stránke školy, na nástenke či priamo u riaditeľa školy.

Rodič či iný zákonný zástupca môže pre budúceho školáka vybrať ktorúkoľvek základnú školu. „V zmysle zákona plní žiak povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt,“ informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Ak sa rodič rozhodne pre inú základnú školu, jej riaditeľ to oznámi riaditeľovi spádovej školy najneskôr do 31. marca 2014.

Potrebné dokumenty

Pri zápise je potrebné predložiť osobné údaje dieťaťa – meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa a osobné údaje zákonných zástupcov. Rodičia by si nemali zabudnúť občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

Pedagógovia na zápise väčšinou formou rozhovoru a na základe výtvarného vyjadrenia preveria psychické, fyzické a sociálne schopnosti dieťaťa. Ide napríklad o rozoznávanie farieb či geometrických tvarov, priestorovú orientáciu, komunikačné schopnosti a podobne. Škola zapíše dieťa, ktoré v čase nástupu na plnenie povinnej školskej dochádzky dovŕši šesť rokov.

Dieťa však začne školu navštevovať, len ak dosiahlo školskú spôsobilosť. To znamená primeranú psychickú, telesnú a sociálnu vyspelosť. V opačnom prípade môže riaditeľ základnej školy rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok. Odložiť nástup do školy je však možné vždy len na žiadosť zákonného zástupcu.

Rozhodnutie padne do konca mája

Súčasťou tejto žiadosti musí byť odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade aj na návrh materskej školy, a to na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Podmienkou je však aj v tomto prípade informovaný súhlas rodiča. O prijatí dieťaťa na základnú školu rozhodne riaditeľ školy do 31. mája 2014. Ak bude dieťa navštevovať základnú školu v zahraničí, rodič ho musí zapísať aj na spádovú školu na Slovensku, spravidla v mieste trvalého bydliska. Na nej žiak absolvuje komisionálne skúšky z predmetov, ktoré určí riaditeľ školy.

V minulom roku zapísali do základných škôl 57 089 detí, pričom 4 656 z nich začiatok plnenia školskej dochádzky odložili.

Zápis prvákov prebehne aj v školách s rusínskym a ukrajinským jazykom

Základné školy v Prešovskom kraji s vyučovacím jazykom ukrajinským alebo rusínskym bojujú o každého žiaka. Malým školám hrozí zrušenie, niekde už takýto verdikt padol. Ak sa hrozba naplní, žiaci z národnostných škôl budú dochádzať do slovenských škôl, lebo v ich okolí iné nie sú. Riaditelia škôl to považujú za krivdu.

Prvá škola na území Slovenska s vyučovací jazykom rusínskym vznikla v roku 2008 v obci Čabiny v okrese Medzilaborce. Dnes má 17 žiakov, z toho troch prvákov. Na zápis do prvého ročníka tu očakávajú tri deti. Ako informovala agentúru SITA riaditeľka základnej školy s materskou školou Mária Jasiková, do školy k nim chodia aj deti z okolitých obcí Rožkovce, Volica a Radvaň nad Laborcom. Druhou školou v kraji s vyučovacím jazykom rusínskym je Základná škola s materskou školou v Bajerovciach v okrese Sabinov. Škola má sedem žiakov. Na zápis do prvého ročníka im prídu dve deti. Za existenciu školy chcú ešte zabojovať.

V kraji je šesť základných škôl s vyučovacím jazykom ukrajinským. V Prešove, Humennom a v obci Jarabina v okrese Stará Ľubovňa sa nemusia zatiaľ obávať o prežitie. Horšie je na tom škola v Habure v okrese Medzilaborce, ktorá od septembra končí. Agentúre SITA to potvrdila jej riaditeľka Daniela Komanická. Škola má v súčasnosti 11 žiakov, na zápis do prvého ročníka majú prísť dve deti. Reálne už začnú od septembra chodiť do slovenskej školy v Medzilaborciach. Ak by ich rodičia chceli dať na ukrajinskú školu, najbližšia je v Humennom vzdialená 50 kilometrov.

V obci Chmeľová v okrese Bardejov chodí do 1. až 9. ročníka 41 žiakov, z toho je päť prvákov. Na zápis by tu malo prísť osem detí. Riaditeľka školy Anna Dzubáková uviedla, že na ich školu chodia aj deti z okolitých obcí Becherov, Smilno a Zborov. Ak by škola neprežila, najbližšou školou s ukrajinským jazykom je Spojená škola Tarasa Ševčenka v Prešove vzdialená 70 kilometrov. Damoklov meč visí nad školou s ukrajinským jazykom v obci Údol v okrese Stará Ľubovňa. V aktuálnom školskom roku majú deväť žiakov, z toho troch prvákov. Na zápis očakávajú dve deti. Riaditeľka Mária Tomečková uviedla, že najbližšia škola je v Plavnici, ide však o slovenskú školu. Ak by rodičia trvali na ukrajinskom jazyku, ten sa vyučuje v 20 kilometrov vzdialenej obci Jarabina,

Pokus o záchranu rusínskeho jazyka urobili v Radvani nad Laborcom v okrese Medzilaborce, kde na slovenskej škole zaradili do školského vzdelávacieho programu vyučovane rusínčiny ako nepovinného predmetu. Škola má okolo 100 žiakov, do prvého ročníka by mali zapísať osem až deväť detí.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Michal Kaliňák