Neonacisti z Nitry sú na slobode 'vďaka' dvom prokurátorkam

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 4. februára (WEBNOVINY) – V kauze útoku údajných neonacistov na ľudí zo študentského baru Mariatchi v Nitre pochybili dve nitrianske prokurátorky, povedal v utorok členom ústavnoprávneho výboru šéf prokuratúry Jaromír Čižnár.

Nitriansku prokuratúru čaká hĺbková kontrola. „Mám neblahý pocit, že tieto veci sa podceňujú, ako to bolo v tomto prípade, že sa podkvalifikuvávajú,“ povedal Čižnár. Previerkou plánujú zistiť, či na danej prokuratúre nie je podobných problematických prípadov viac.

Čižnár mal výhrady k tomu, že už po prvotnom zadržaní podozrivých, po októbrovej bitke, sa neskúmali dôvody prípadnej väzby. Policajti referovali, že plánovaným dôvodom väzby je pokračovanie v trestnej činnosti. „Mala sa minimálne zaujímať, či dôvody väzby pominuli, alebo sa niečo zmenilo,“ povedal Čižnár. Prokurátorka sa mala zaujímať aj o prepúšťané osoby.

Jaromir ciznar
Foto: SITA/Gabriel Kuchta

História bitiek sa opakovala

„Mala uložiť policajtovi, nech v špeciálnej evidencii zistí, akí sú to ľudia,“ dodal s tým, že o špeciálnej evidencii nesmie hovoriť. Prokurátorka by podľa Čižnára zistila zaujímavé veci. „Poniektorí páni už mali rovnaké výčiny – kopali a bili po celom tele.“ Čižnár by si na mieste prokurátorky dal ten spis aspoň predložiť – zistila by podľa neho nielen to, že neboli dokumentované dôvody väzby, ale aj spomínané iné veci.

Druhá prokurátorka pochybila po tom, ako dostala na stôl uznesenie o trestnom stíhanie za výtržníctvo neznámych páchateľov.

„Čuduj sa svete, bolo vznesené vo veci, lebo páchatelia boli neznámi,“ opísal svoje prekvapenie šéf prokuratúry, že prokurátorka nechala uznesenie tak. Pritom mali podozrivých ľudí už pred tým zadržaných na polícii. „Ja by som nepochopil, že niekoho, ktorého mám zadržaného, tak na druhý deň ho nepoznám.“

Neonacisti bitka
Foto: printscreen youtube.com

Chýbajúce obvinenie z výtržníctva

Podľa Čižnára mali podozrivých obviniť minimálne z výtržníctva hneď po útoku. Keby prokurátorka videla spis, zistila by, že tam bolo aj podozrenie z ublíženia na zdraví. Ani po druhom zadržaní neboli dôvody väzby podľa neho dokumentované. Tejto prokurátorke vyčíta aj ďalšiu vec.

„Videla spisový materiál prvýkrát 29. januára,“ povedal s tým, že inak by zistila že niektorí z podozrivých sa už v minulosti dopustili deliktov násilnej povahy. „Ak sú dôvody obvinenia, treba ho vzniesť bez meškania,“ poznamenal generálny prokurátor. V prípade budú preverovať aj to, či bitka nebola pomstou za prípadnú predchádzajúcu udalosť.

Video: Neonacisti terorizujú študentov v Nitre

Násilníci sú na slobode

Podpredseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (nezaradený) má pocit, že zvolanie výboru Čižnára povzbudilo k zásadnej aktivite. Domáhal sa aj toho, aby dostávali pravidelné informácie, ako sa podobné prípady riešia. „Osobne si myslím, že toto nebola výnimočná situácia a skôr obnažila niečo, čo sa deje relatívne často a to je zlyhávanie štátu v poskytovaní efektívnej ochrany svojim občanom,“ dodal Procházka.

Podľa neho je zrejmé, že v tomto prípade vyšetrovanie aj na strane vyšetrovateľa nebolo plynulé a bez prieťahov – chyby sa stali na všetkých úrovniach orgánov činných v trestnom konaní.

Prokurátorka z Nitry nechala prepustiť päticu mužov obvinených z októbrového útoku na ľudí z baru v Nitre, hoci polícia pripravil návrh na ich väzbu. Na slobodu sa dostali 30. januára, teda dva dni po tom, ako ich zadržali a obvinili.

Útoky údajných neonacistov, ktorí si vraj berú na mušku ľudí zo študentského baru v Nitre, rozvírili verejnú mienku po spomínanej medializácii nahrávky jedného z incidentov. Skupina údajných neonacistov z kartárskeho klubu, ktorý sídli na druhej strane ulice, na videu surovo bije ľudí pred študentským barom.

Viac sa o brutálnych útokoch údajných neonacistov dočítate v TOMTO ČLÁNKU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír ČižnárRadoslav Procházka