Návrh KDH o ochrane manželstva už podporilo 40 poslancov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Viac ako 40 slovenských zákonodarcov sa zatiaľ pripojilo k návrhu, s ktorým 14. januára prišiel podpredseda NR SR Ján Figeľ vo veci ústavnej ochrany manželstva.

Ako povedal Figeľ v pondelok pre agentúru SITA, doplnenie dvoch viet do ústavy navrhne po 14. februári celá početná skupina poslancov, ktorá zareagovala pozitívne a aktívne na toto pozvanie. Po konzultáciách v priebehu jesene s parlamentnými politickými stranami na tému ochrany manželstva boli listami i osobne pozvaní pripojiť sa k návrhu všetci poslanci parlamentu.

„Manželstvo je tak základná a zásadná vec, že si zaslúži jasný postoj a osobnú zodpovednosť. Rozsah podpory je na tradičné parlamentné pomery výnimočný,“ povedal Figeľ.

Škodlivá rodová ideológia

Navrhuje, aby do ústavy boli doplnené dve vety: „Manželstvo je jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru.“ Hlavným cieľom manželstva je založenie rodiny a výchova detí. „A tam, kde ide o deti, o ich najlepší záujem, tam má zodpovednosť aj spoločnosť a štát. Lebo deti sú budúcnosťou každej rodiny, národa a spoločnosti,“ povedal

Časovanie iniciatívy podľa Figeľa nesúvisí s prezidentskými voľbami, ale s udalosťami u nás a vo svete v priebehu minulého roku. „Rodová ideológia sa pretláča v rôznych oblastiach a spochybňuje nielen manželstvo, ale aj prirodzenú identitu ľudskej osoby ako muža a ženy. Zasahuje všetky oblasti práva a výchovy detí. Rovnosť sa mieša s rovnakosťou. A právo na manželstvo sa oddeľuje od práva na rodinu,“ zdôraznil.

Smer podpisy nedal

Na druhej strane, pre občanov a voličov je podľa Figeľa dobré a potrebné poznať názory volených kandidátov, lebo im zverujú svoje záujmy, práva a štátnu moc. „Platí to nielen o prezidentských, ale aj o európskych a o každých voľbách. Demokracia je inštitucionalizovaná nestabilita, lebo stále sa niečo a niekto volí. Voliť informovane a zrelo znamená voliť lepšie, znamená upevňovať slobodu a demokraciu,“ vyhlásil Figeľ.

Medzi podpísanými poslancami sú zastúpené všetky kluby okrem vládneho Smeru-SD. Prijatie doplnenia Ústavy SR predpokladá najmenej 90 hlasov. „Najdôležitejšie sú vždy hlasovania, viac ako diskusia samotná,“ povedal Figeľ.

Rokovanie a prvé hlasovanie sa predpokladá na schôdzi NR SR, ktorá sa začne 18. marca. Svoju podporu návrhu vyjadrujú osobnosti spoločenského života, mimovládne organizácie, viacerí biskupi. Na Slovensku prebieha v tomto čase Národný týždeň manželstva. „Aj preto je legislatívna iniciatíva vhodným vyvrcholením spoločenských aktivít smerujúcich k posilneniu tejto dôležitej a najstaršej spoločenskej ustanovizne,“ konštatoval podpredseda parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie