Robert Fico by druhé kolo nevyhral, do paláca by šiel Kiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Ak by sa Robert Fico a Andrej Kiska stretli v druhom kole prezidentských volieb, do Prezidentského paláca by 53,7 percenta voličov poslalo Andreja Kisku.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zisťoval aj podporu vybraných kandidátov v druhom kole. Radoslav Procházka by v súboji s Robertom Ficom získal podporu 47,7 percenta respondentov.

V druhom kole by s Ficom prehral aj Milan Kňažko, volilo by ho 41,9 percenta opýtaných. V dueli s Ficom by neuspel ani Pavol Hrušovský, ktorý by získal 41,4 percenta hlasov. Respondenti odpovedali na otázku: „Predstavte si, že by do druhého kola prezidentských volieb postúpila nasledujúca dvojica. Pre koho by ste sa v rámci tejto dvojice rozhodli?“

Kiska v druhom kole

Keby sa prezidentské voľby konali začiatkom februára, Robert Fico by podľa prieskumu získal v prvom kole 38 percent hlasov. Do druhého kola by postúpil Andrej Kiska s podporou 17,3 percenta.

Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka, ktorému by odovzdalo hlas 10,8 percenta opýtaných. Milana Kňažka by volilo 9,5 percenta respondentov, Pavla Hrušovského 9,3 percenta. Nasledujú Gyula Bárdos (5,6 percenta), Ján Čarnogurský (3,7 percenta), Helena Mezenská (2,5 percenta) a Viliam Fischer (1,2 percenta). Zvyšným kandidátom namerali v prieskume menej ako jedno percento.

Voliť by nešlo skoro 20 percent

Agentúra Focus uskutočnila od 27. januára do 5. februára prieskum verejnej mienky formou osobného pýtania sa. Výberovú vzorku tvorilo 1051 respondentov, ktorí reprezentujú slovenskú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondentom najprv položili otázku: „Predstavte si, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali kandidáti, ktorých mená sú uvedené na zozname. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?“ Voliť by nešlo 18,9 percenta respondentov a 16,7 percenta odpovedalo „neviem“, respektíve „nechcem odpovedať“. Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku pod titulkom Tab: Kiska by v druhom kole porazil Fica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaGyula BárdosHelena MezenskáJán ČarnogurskýMilan KňažkoPavol HrušovskýRadoslav ProcházkaRobert FicoViliam Fischer