Vláda obviňuje opozíciu, cez emisie vraj poškodzuje Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico a Kaliňák podporili policajtov v Moldave
Predseda vlády SR Robert Fico (vľavo) a podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vpravo) navštívili Obvodné oddelenie Policajného zboru v Moldave nad Bodvou. Moldava nad Bodvou, 1. február 2014. Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 12. februára (WEBNOVINY) – Návrh opozičných poslancov na vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi pre kauzu emisie vníma Ficov kabinet ako snahu zneužiť tento prípad na útok proti prezidentskému kandidátovi Ficovi.

K návrhu v stredu vláda prijala nesúhlasné stanovisko. Argumentuje, že prípad predaja emisných limitov spred piatich rokov sa týkal vtedajšieho koaličného partnera Slovenskej národnej strany.

„Predseda vlády Robert Fico v roku 2009 vyvodil politickú zodpovednosť a prezidentovi Slovenskej republiky podal návrh na odvolanie dvoch ministrov za Slovenskú národnú stranu a na základe politického rozhodnutia bol rezort ministerstva životného prostredia odobratý z gescie Slovenskej národnej strany,“ píše vláda v materiáli.

Opozícia mala šancu konať

Kabinet v nesúhlasnom stanovisku poukazuje na to, že od prepuknutia kauzy sa uskutočnili dvoje voľby, takmer dva roky bola vo vláde opozícia, ktorá mala priestor na to, aby prípad vyšetrila alebo zverejnila zoznamy firiem, ktoré v predaji emisií figurovali. „V tomto období sa však v predmetnej veci nevykonalo nič.“

Vláda pripomína, že na základe parlamentných volieb bola 4. apríla 2012 vymenovaná nová vláda na čele s Robertom Ficom. „V tomto kontexte dôvody podania návrhu skupiny poslancov na odvolanie predsedu tejto vlády, ktorý bol doručený predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky 7. februára 2014, teda päť týždňov pred prezidentskými voľbami, vláda považuje za vykonštruované a nepravdivé a ako snahu poškodiť kandidáta strany Smer-SD,“ uvádza sa vo vládnom materiáli.

Nesúhlasí ani ústavnoprávny výbor

Ústavnoprávny výbor NR SR v stredu takisto neschválil návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Návrh predložila skupina opozičných poslancov.

Ako povedal v stredu pre agentúru SITA po rokovaní výboru jeho predseda Róbert Madej, dôvera, ktorá bola daná vláde v roku 2012, trvá. V tomto zmysle sa podľa neho bude odvíjať aj rozprava. Vo výbore má väčšinu členov vládna strana Smer-SD.

Parlament bude premiéra Roberta Fica pre emisnú kauzu odvolávať vo štvrtok od 9:00. Mimoriadnu schôdzu na tento termín zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na žiadosť troch opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol PaškaRobert FicoRóbert Madej