Taliansko povedie Matteo Renzi, premiér ide rokovať o vláde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matteo Renzi
Matteo Renzi počas Valentína vo Florencii. Foto: SITA/AP

RÍM 17. februára (WEBNOVINY) – Taliansky prezident Giorgio Napolitano v pondelok poveril lídra Demokratickej strany (PD) Mattea Renziho zostavením novej vlády. Renzi už novinárom povedal, že rokovania o zložení nového kabinetu sa začnú do 24 hodín.

Hlavným programovým cieľom podľa neho bude dokončiť nevyhnutné ekonomické reformy do niekoľkých mesiacov. Aby získal parlamentnú väčšinu, Renzi musí uzavrieť koaličnú dohodu s menšou stranou Nová centristická pravica. Parlament by mal o dôvere novej vláde hlasovať ešte tento týždeň.

Taliansko sa ocitlo v novej politickej kríze po piatkovej rezignácii premiéra Enrica Lettu, ktorému vládna Demokratická strana nevyjadrila podporu po tom, čo ho 39-ročný Renzi obvinil z neschopnosti vyviesť Taliansko z politickej a ekonomickej krízy.

Renzi tak bude už v poradí tretím vo voľbách nezvoleným talianskym premiérom po Mariovi Montim a Lettovi, ktorý bol vo funkcii necelý rok. Populárnemu a ambicióznemu starostovi Florencie, ktorý sa stal predsedom strany v decembri 2013, musí pred vymenovaním do funkcie vysloviť dôveru dolná aj horná komora parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Giorgio NapolitanoMatteo Renzi