Hlasovanie o farbe Starého mosta ukončili, poznáme výsledky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľudia hlasujú o farbe Starého mosta, na výber sú tri varianty
Pozrite si, aké možnosti mesto ponúka v ankete, v ktorej si občania môžu vybrať jeden z troch farebných variantov "nového" Starého mosta. Na snímke: Zeleno-sivý variant, za ktorý dosiaľ hlasoval najväčší počet ľudí. Foto: www.bratislava.sk

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – V ankete o farebnom prevedení bratislavského Starého mosta obyvateľov najviac oslovila zeleno-sivá farebná kombinácia. Do ankety sa zapojilo 6158 ľudí, po vylúčení zdvojených hlasovaní a spamov získalo víťazné zeleno-sivé prevedenie 2452 platných hlasov.

Sivá farba oceľovej konštrukcie mosta oslovila 1171 Bratislavčanov a až ako tretia v poradí skončila možnosť natrieť most na zeleno. Závery verejného hlasovania vedenie mesta predloží bratislavským mestským poslancom, ktorí rozhodnú o definitívnej farbe Starého mosta. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy.

Do internetovej ankety o farbe Starého mosta sa mohli obyvatelia na webovej stránke mesta zapojiť od 31. januára. V diskusnom fóre obyvatelia navrhovali aj iné farebné odtiene, napríklad červený, modrý či dúhový most, priblížil Andrassy. Z troch oficiálne ponúknutých možností však Bratislavčania napokon vybrali zeleno-sivú kombináciu, ktorá zvýrazňuje vertikálne a vodorovné konštrukčné prvky mosta.

Obrazom: Ľudia hlasovali o farbe Starého mosta, na výber boli tri varianty

Zladenie s okolím mosta

„Táto kombinácia vytvára priestor pre zladenie mostnej konštrukcie s ostatným verejným priestorom, chodníkmi, osvetlením, lavičkami i drobnou architektúrou,“ vysvetlil Andrassy. Projektanti pri projektových prácach pracovali s 12 riešeniami, tri navrhované farby však podľa Andrassyho prelínajú históriu s budúcnosťou. „Každá alternatíva nadväzuje nielen na historický odkaz, ale tiež v sebe skrýva atmosféru pôvodného diela,“ priblížil.

Starý Most v Bratislave začalo mesto rekonštruovať koncom minulého roka. Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most zrekonštruuje Združenie MHD – STARÝ MOST, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ.

Obrazom: Starý most sa stráca pred očami, ostávajú mu týždne

Zatvorený od decembra

Most pre verejnosť uzavreli 2. decembra 2013 a začali skladať starú konštrukciu. Novú konštrukciu plánuje konzorcium stavať na jar na petržalskom brehu Dunaja a odtiaľ ho potom budú vysúvať ponad koryto Dunaja. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Mesto na projekt požiadalo o nenávratný finančný príspevok.

Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Jednou z podmienok na čerpanie nenávratného príspevku je, že Starý most i električková trať Šafárikovo námestie – Bosákova musia byť hotové do konca roka 2015.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Andrassy